Het activiteiten-jaaroverzicht van 2020

0
24-12-2020
 • overzicht
 • terugblik
 • activiteiten
 • 2020
 • jaaroverzicht
zwaai harry frankenWat hadden we graag weer een open dag georganiseerd (met Diessen en Hilvarenbeek in de hoofdrol) en voor de nieuwe serie Moord en Doodslag stonden we al in de startblokken (samen met het BHIC en Erik-Jan Broers). Nadat het eerste Historisch Café (over humor, op 1 april) sneuvelde door corona, gingen we er nog van uit dat het  tweede Café in oktober wel door zou gaan. Corona gooide roet in het eten, zoals overal, maand na maand.

Gelukkig zaten we niet stil en maakten we er vanuit zolderkamers, aan eettafels en via online contact toch het beste van. Online steeg het aantal bezoekers aan de websites en er werd flink gechat met onderzoekers. We kwamen erachter hoeveel er via de digitale weg mogelijk is. 

Zodoende kunnen we dus tóch een overzicht maken van onze activiteiten in 2020.  
In januari startten we met een nieuwe serie: Film van de maand. Er zitten meer films in onze collectie dan we ons vaak bewust zijn. Er is alle reden om dat moois te belichten, van een bijenmarkt tot de Bikse Fiste.
Ook in januari: we ontvingen een bijzonder dagboek, dat van Kees Rutte. Hij was in 1939 al als soldaat gemobiliseerd in Baarle-Nassau. Zijn dagboek start op 9 mei 1940.

10JaarChat_RAT&BHIC_WilliamvanderVoort-001 webOp de mooie datum 20-02-2020 vierden we samen met het BHIC dat onze chat-dienst 10 jaar bestond. Natuurlijk er was taart, maar het meest opzienbarend was de chatathon: 24 uur lang chatten met het archief! (Foto: William van der Voort)

Witte bruidsjurkjes en strakke pakken. Communie in de Heuvelse kerk op 24 mei 1981. Foto: Peter Timmermans.Af en toe belichten  we moois uit de fotocollectie. Deze communicantjes vielen bijvoorbeeld op. Op de schrikkeldag 29 februari stonden we stil bij degenen die slechts om de vier jaar hun verjaardag kunnen vieren. 

Voordat corona toesloeg was onze studiezaal al een keer twee weken gesloten vanwege wateroverlast in de bibliotheek.  10 maart konden we weer open, wat waren we blij daarmee! En hoe groot was de domper dat we vrijdag 13 maart weer op slot moesten vanwege coronamaatregelen. Pas op 2 juni kon de studiezaal weer open, alleen op afspraak en met een beperkt aantal onderzoekers in de zaal.

Affiches Tweede Wereldoorlog 1726_38_0001In 2020 was de bevrijding 75 jaar geleden. Een mooie reden om onze oorlogsarchieven te digitaliseren. Een heel proces, waar we de komende tijd ook druk mee zijn.

Coronamaatregelen op Sint Annaplein Baarle Nassau LRVrij snel na het uitbreken van Covid-19 lieten we de gebeurtenissen en ontwikkelingen vastleggen door o.a. fotografe Maria van der Heyden. Zij legde vast hoe er in Tilburg en omstreken werd omgegaan met de bizarre situatie van de lockdown, de versoepeling en weer een lockdown. Het leverde onze uitgebreide corona-collectie op, die de komende tijd nog verder zal uitbreiden.

De schepenbank van Tilburg en Goirle 1408-1811 wordt in twee delen gerestaureerd, gedigitaliseerd en online beschikbaar gemaakt. Ook daarin zijn flinke stappen gezet in 2020. Deel 1 is klaar en deel 2 is in voorbereiding.

000053In juli ging er gejuich op vanuit de afdeling Beeld en Geluid. Ruim 700 oude ansichtkaarten van voor 1950 mochten weer online getoond worden. Vanwege onzekerheid over auteursrechten waren ze eerder offline gehaald. Mooi nieuws!

Met dank aan vele vrijwilligers is in augustus het transcriptie-werk van de repertoria van notarissen afgerond (via Vele Handen). Ruim 30.000 pagina's! Een enorm karwei is geklaard. Wat nu nog volgt is vanuit de transcripties een directe koppeling maken naar de notariële minuutakte.

In juni kwamen de schepenbankarchieven Moergestel en Drimmelen en Standhazen  online. In september de indexen op de borgbrieven. In oktober volgde een volgende mijlpaal: alle namen uit de openbare bevolkingsregisters en volkstellingen van onze gemeenten zijn digitaal ontsloten door onze vrijwilligers. De reacties op de website logen er niet om: 'De vlag mag uit', 'Een huzarenstuk', 'Hoed af voor deze vrijwilligers!'.

beerendonk 1De afgelopen tijd zijn er redelijk veel foto's toegevoegd aan de online databank. Beeld toevoegen is één, beschrijvingen per foto toevoegen is een heel ander verhaal. Dit vergt véél tijd. Door corona hebben we daarin een inhaalslag gemaakt. Een voorbeeld: de collectie van Jan Beerendonk heeft nu goede beschrijvingen, waardoor de foto's veel beter terug te vinden zijn.

De meeste collega's werkten vanuit huis, maar als het even kon, was onze behoudsmedewerker in het archief. Conservering van archiefstukken, kan niet zónder die archiefstukken. Hij zorgde o.a. voor herstel van de bibliotheekboeken, die waterschade hadden opgelopen, en hij begeleidde een conserveringsklus van diverse archieven (145 archiefdozen in totaal). In het najaar kregen we het goede nieuws dat onze koelcel (voor foto- en filmmateriaal) gerepareerd was, en kon dat archiefmateriaal weer terug.

Kaart met nieuwe grenzen oude gemeente HaarenAan het eind van 2020 werd onze collectie nog eens verrijkt met ruim 160 meter aan archiefmateriaal dat binnenkwam door een gemeentelijke herindeling.  De gemeente Haaren is met ingang van 1 januari 2021 opgeheven en de vier dorpen, Haaren, Helvoirt, Esch en Biezenmortel maken vanaf dan deel uit van een andere buurgemeente: Biezenmortel bij Tilburg, Esch bij Boxtel, Haaren bij Oisterwijk en Helvoirt bij Vught.

Je ziet, we zaten niet stil. Toch kijken we uit naar de tijd dat we ook weer mensen kunnen ontvangen in de studiezaal, dat we lezingen kunnen organiseren, een open dag, historische cafés en andere bijeenkomsten. 

We zwaaien het jaar uit met een vrolijke foto uit het  archief van Harry Franken, een aanwinst in 2020.

We wensen je fijne feestdagen en een goed en gezond 2021.zwaai harry franken
Waarschijnlijk is deze foto gemaakt tijdens de grote Amerikareis van Frans Franken met zijn vrouw kind en kindermeisje, en met zijn broers Harry Franken en Ton Franken. Frans Franken zwaait achterop de trein in een besneeuwde bergpas. (1924-1925)

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Dec 29, 2020
  Oh, dank Theo, daar heb ik overheen gelezen! Het is al aangepast!
 2. theo | Dec 25, 2020
  Goed en gezond 2020?  Ik houd het op een goed en gezond 2021

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag