Tilburg (en de wijde omgeving) door de lens van Jan Beerendonk

11
30-10-2020
  • Tilburg
  • foto’s
  • foto
beerendonk 2In 2012 ontving Regionaal Archief Tilburg van de familie Beerendonk een viertal harde schijven met foto’s. Deze foto’s werden gemaakt door fotograaf Jan Beerendonk die kort daarvoor was overleden. Beerendonk was een veelzijdige man wat tot uitdrukking komt in zijn werk. Hij fotografeerde vele onderwerpen en zijn foto’s zijn tot in het buitenland tentoongesteld. Kort voor zijn overlijden ontving hij nog de onderscheiding van 'excellentie' van de Fédération Internationale de L'Art Photographique, een internationale fotobond.

Wij waren in ieder geval heel blij met de aanwinst, aangezien veel foto’s zijn gemaakt na het jaar 2000 en we weinig foto’s in onze collectie hadden van deze periode. Een periode waarin we allemaal steeds meer overgingen op digitale fotografie, des te meer zaak dus om deze foto’s te behoeden voor verval en verlies.
Fijne constatering bovendien was een groot aantal foto’s van bekende Tilburgse evenementen zoals de Muzenconcerten en Festival Mundial. Door veel Tilburgers graag bezochte evenementen waar we maar weinig foto’s van hadden in onze collectie.

beerendonk 4Muzenconcerten
De Muzenconcerten zijn een begrip. Deze jaarlijkse, in de zomer gehouden gratis concertreeks werd in 1999 voor het eerst georganiseerd en vond de eerste drie jaar plaats in de Muzentuin. Later boden de Universiteit en uiteindelijk het Reeshofpark een plek aan deze zomeravondconcerten. Ze worden gekenmerkt door de ontspannen en ongedwongen sfeer waarin kan worden genoten van muziek, vergezeld van een hapje en een drankje. Er stond al een selectie foto’s van de Muzenconcerten gemaakt door Beerendonk op ons Flickr-kanaal, maar ze zijn nu dus ook te vinden in de fotodatabank.

beerendonk 3Festival Mundial
Opgericht in 1988, vond het Festival Mundial ruim twintig jaar plaats in het Leijpark. In het begin een gratis festival, genaamd Derde Wereld Festival, de laatste jaren was het festival veel breder georiënteerd en zette het naast wereldmuziek ook algemener bekende artiesten op het programma als Moby, Triggerfinger en Anouk. De edities van 2013 tot 2018 vonden plaats in de Spoorzone. Na 2018 eindigde het helaas voor ‘Mundial’.
De foto’s van Beerendonk laten het festival zien in de tijd dat het nog in het Leijpark plaatsvond.

beerendonk 1Pieter Vreedeplein
Om nog even in Tilburg te blijven, we zien dat Beerendonk opvallend veel foto’s heeft gemaakt van de reconstructie van het Pieter Vreedeplein. Hij woonde er praktisch om de hoek dus dat verklaart wellicht dat hij de jarenlange herinrichting van dit plein op vele momenten heeft vastgelegd. We zien het hele proces van de herinrichting aan ons voorbij trekken.

Maar behalve Tilburg zelf, fotografeerde Jan Beerendonk ook de omgeving: de natuurgebieden in de verre omtrek en dorpen als Haghorst, Oisterwijk en Hilvarenbeek.
Uit de harde schijven is een selectie gemaakt van ruim driehonderd foto’s die nu digitaal beschikbaar en beschreven zijn.
 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag