Communicanten door de jaren heen

13
28-02-2020
  • uitdefotocollectie
  • Tilburg
  • geloof
  • fotocollectie
  • feest
  • communie
  • Berkel-Enschot
  • aanwinst
Eerste Heilige Communie in de Sacramentskerk op 20 april 1986. Foto: Peter Timmermans.Een groep zevenjarigen zit met keurig gekapte haren en zondagskleding in de kerk (afbeelding links). Deze foto laat onmiskenbaar de eerste Heilige Communie zien. Een feestelijk moment in het voorjaar waarop katholieke kinderen voor het eerst deelnemen aan de eucharistie, de heilige maaltijd. Ze nemen voor het eerst een hostie aan. Voor de kinderen is het een bijzonder moment. Op school wordt hier wekenlang naartoe geleefd met voorbereidende lessen en knutseluurtjes. Vele oud-communicanten kunnen nog steeds meezingen met de communieliedjes die onuitputtelijk werden geoefend.

Communiefoto's van Peter Timmermans

Zingende communicanten in Koningshoeven in 1981.Fotograaf Peter Timmermans was vele malen getuige van dit feestelijke moment. Van de late jaren zeventig tot 2005 fotografeerde hij de viering van de eerste heilige communie in de Sacramentsparochie, de Heuvelse kerk (Sint Josephkerk), Koningshoeven (afbeelding rechts)  en de Heikese kerk (Sint-Dionysiuskerk). Dankzij de schenking van Timmermans aan Regionaal Archief Tilburg zijn deze foto’s nu in de fotodatabase  te bekijken.

Van witte jurkjes tot kleurrijke knutselwerkjes

Witte bruidsjurkjes en strakke pakken. Communie in de Heuvelse kerk op 24 mei 1981. Foto: Peter Timmermans.De foto’s van Timmermans zijn een feest der herkenning voor iedereen die ooit zijn eerste communie heeft gedaan, maar laten ook zien hoe het communiefeest door de jaren heen is veranderd. Op de oudere foto’s dragen de meeste meisjes nog traditionele witte bruidsjurkjes en zijn de jongens strak in het  pak (afbeelding links). Later wordt de kleding kleurrijker, evenals de versiering in de kerk. Deze bestaat onder andere uit portretfoto’s van de communicanten en zelf geknutselde slingers.

Feest! Eerste Heilige Communie in de Heuvelse kerk in 2001.Wat door de jaren onveranderd blijft zijn de serieuze gezichten van de kinderen. Of ze nu een lied zingen dat ze wekenlang  hebben  geoefend  of een kaars dragen, ze voelen duidelijk het belang van de viering. Het speelse kind komt  echter snel weer naar boven, want zodra de kerkklokken weer luiden  is het tijd voor feest (afbeelding rechts).

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag