Alle openbare bevolkingsregisters nu digitaal doorzoekbaar

59
06-10-2020

BR_1Vandaag mag de vlag uit! Er is een bijzondere mijlpaal behaald in het toegankelijk maken van een belangrijk deel van onze collectie. Na meer dan 19 jaar, het is inmiddels zolang geleden dat het precieze startpunt niet meer te achterhalen viel, zijn alle namen uit de openbare bevolkingsregisters en volkstellingen van onze gemeenten digitaal ontsloten door onze vrijwilligers. Een monsterklus, zeker wanneer je je bedenkt dat het hier in totaal om 1.360.264 namen gaat. Deze mensen zijn afkomstig uit maar liefst  8580 verschillende plaatsen, van Kanagawa in Japan tot Hoboken in de Verenigde Staten.

                                       br_2

Een belangrijke historische bron is hiermee toegankelijk gemaakt voor het publiek. Vanaf 1810 zijn er in de gemeenten in ons werkgebied volkstellingen bijgehouden. Vanaf 1850 werden gegevens met betrekking tot de gezinssamenstelling doorlopend bijgehouden in de bevolkingsregisters. Van elk gezin werd hier naast de naam en geboortedatum, ook het adres, beroep en geloof in het register genoteerd. Veranderingen (zoals bij geboorte, overlijden of verhuizing) werden met bijschrijven en doorstrepen bijgehouden. Aan de hand van het bevolkingsregister is het dus mogelijk om een gezin over een bepaalde periode te volgen. In de loop der jaren is er op dit blog al verschillende malen aandacht besteed aan bijzondere gegevens uit de bevolkingsregisters naar boven komen, zoals bijvoorbeeld hier en hier te lezen is.

Alle namen uit de bevolkingsregisters zijn op te zoeken via de optie ‘Zoek een persoon’ op onze website. De registers zijn ook in zijn geheel hier door te bladeren. Tot slot willen we graag onze fantastische vrijwilligers hartelijk bedanken. Enkel dankzij hun harde werk kunnen wij deze gegevens op de website aanbieden en dat verdient een enorme pluim!

14 reacties

Reageren
 1. luud | Nov 06, 2020
  @Frank Dank voor je reactie. Het is inderdaad de inzet van vele mensen die dit soort van projecten mogelijk maakt. We zijn voorlopig ook nog niet klaar :)
 2. Frank | Nov 05, 2020
  Complimenten voor de jarenlange inzet van tientallen vrijwilligers en zeker ook voor de coordinatoren van deze vrijwilligers en alle andere medewerkers die dit (mede) mogelijk hebben gemaakt.
 3. Hanneke | Oct 29, 2020
  Dank aan alle vrijwilligers. Voor mij kwam hierdoor waardevolle informatie beschikbaar.
 4. Jeanne | Oct 08, 2020
  Geweldig wat een prestatie. Gefeliciteerd. Ik maak regelmatig gebruik van het archief; heel waardevol.
 5. Harrie | Oct 08, 2020
  Ik kwam er nu achter dat mijn oma voor haar huwelijk al een kindje heeft gehad, geboren in Den Haag in 1913 en overleden in 1914. Zij vertrok voor de geboorte uit Tilburg naar Den Haag, en in het bevolkingsregister stond met potlood het adres waar ze naar toe ging. Zodoende kwam ik achter dit geheim, dank zij de noeste arbeid van de vrijwilligers. Heel veel dank hiervoor!
 6. Toos | Oct 07, 2020
  Alle vrijwilligers PROFICIAT met deze jarenlange "taak". Ik maak graag en vaak gebruik van deze registers. Al veel gezinnen "compleet gekregen" , inclusief mijn eigen stamboom! Nogmaals bedankt. Groet TOOS
 7. Lous | Oct 07, 2020
  Proficiat met dit geweldige resultaat. 
 8. Peter | Oct 07, 2020
  Prachtig werk, waar velen graag gebruik van zullen maken in hun speurwerk. Blijft van grote waarde in de toekomst.
 9. Hetty | Oct 07, 2020
  Fantastisch gedaan. Hulde!!
 10. Gert-Jan | Oct 07, 2020
  Het is een enorm karwei geweest maar hierdoor hebben we nu wel de beschikking over een schat aan gegevens. Heel veel dank aan alle vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt en natuurlijk ook aan de collega's van Regionaal Archief Tilburg!
 11. Rolf | Oct 07, 2020
  Een waar huzarenstuk! Gefeliciteerd!
 12. Pieter | Oct 06, 2020
  Indrukwekkend! Proficiat.
 13. Yvonne | Oct 06, 2020
  De vlag mag zeker uit, chapeau!!!
 14. Rob | Oct 06, 2020
  Hoed af voor deze vrijwilligers!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag