Oorlogsdagboek van oom Kees Rutten uit mei 1940

9
24-01-2020
  • egodocumenten
  • Tweede Wereldoorlog
  • soldaat
  • Tilburg
  • dagboek
Schenking van het oorlogsdagboek door Kees van der Sterren een gemeentearchivaris Yvonne WelingsDagboek van oom Kees
Afgelopen week schonken Kees en Annie van der Sterren het oorlogsdagboek van hun oom Kees aan het Regionaal Archief Tilburg. Kees heette eigenlijk Piet, maar hij werd Kees genoemd. Waarom is niet bekend. Kees werd op 14 april 1910 in Tilburg geboren met de doopnamen Petrus Joannes Aloysius Rutten.

Mobilisatie in Baarle-Nassau 1939-1940

Kees Rutten, die zoals blijkt uit zijn dagboek 'Rut' werd genoemd, was in 1939 al als soldaat gemobiliseerd in Baarle-Nassau. Zijn dagboek start op 9 mei 1940. Met veel humor beschrijft hij aanvankelijk de gebeurtenissen:

'Als dat zo nog 'n jaartje duurt zijn we, als wij nog eenmaal in de burgermaatschappij zullen terug keren nergens meer geschikt voor als voor kastelein.'

Mei 1940 en terugkeer naar Tilburg
De soldaten vertrekken naar Tilburg, waar de situatie ook niet veilig is. Ze denken aan hun eigen familie, ze denken aan vrouwen en kinderen als opgejaagd vee. Vanuit Tilburg trekken ze verder naar Grave.

Pas na een paar dagen later komen ze oog in oog te staan met de vijand, de Duitsers. Iedereen is doodmoe. De oorlogsverrichtingen verlopen niet altijd vlekkeloos. Wanneer Den Bosch capituleert, wordt het doel terug naar Tilburg te geraken.

 Het dagboek eindigt met: 'Zo komen wij in Tilburg aan. Hollandse soldaten, die drie weken geleden zingend de Duitsers tegemoet trokken en die nu door Duitse gevechtswagens weer worden thuis gebracht."

Unieke getuigenis
Dit soort getuigenissen zijn uniek, omdat we worden meegenomen in de gebeurtenissen door de ogen van soldaat Rut. Bijzonder ook dat de familie Van der Sterren het dagboek van hun oom heeft willen schenken. 

Het dagboek is afgelopen week direct gedigitaliseerd en via deze link kan het dagboek worden ingezien (528,18D). 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag