Flinke conserveringsklus geklaard

6
14-08-2020
 • Oisterwijk
 • Hilvarenbeek
 • Berkel-Enschot
 • Moergestel
 • Geertruidenberg
 • Made
 • schepenbank
 • dorpsbestuur
 • restaureren
 • conservering
In de maanden juni en juli van 2020 zijn zes verschillende archieven gerestaureerd en geconserveerd. Het gaat om de archieven van de schepenbank van Made (archief 2308), het stadsbestuur Geertruidenberg (archief 2600) en de dorpsbesturen van Moergestel (archief 818), Berkel (archief 692), Oisterwijk (archief 845) en Hilvarenbeek (archief 700). 

collage conservering

Corona zorgde voor een flink uitstel, want in maart zou er al begonnen worden met deze klus. Het gaat om 18 meter aan materiaal, in totaal 145 archiefdozen. Het materiaal was in redelijk goede staat, wat ervoor heeft gezorgd dat deze flinke klus qua aantal meters in minder dan twee maanden klaar was. Er is steeds door maximaal twee mensen van DP Conservation (Marlies Verhoosel, Mascha van de Hout en Yukina Uitenboogaart) aan gewerkt in een ruimte bij ons in Regionaal Archief Tilburg.

Elk oud archief dat we digitaliseren, wordt grondig bekeken. Is de status slecht? Dan kan digitalisering schade opleveren aan het archiefstuk en kan het een onleesbare scan opleveren. Door te conserveren en restaureren worden de stukken digitaliserings-klaar gemaakt. Er wordt alleen gerestaureerd waar nodig om te digitaliseren en om de documenten goed leesbaar te kunnen scannen. 

De restauratoren hebben de 145 archiefdozen velletje voor velletje nagekeken. Wat ze tegen kwamen waren ezelsoren die recht gevouwen moesten worden, maar ook verfrommelde brieven die gevlakt moesten worden. Ook zijn veel inscheuringen hersteld en dan voornamelijk daar waar tekst staat. Veel documenten kregen een behandeling met droogreinigen (stof en zand verwijderen).

charter ontdekt in dorpsbestuur BerkelMaar ze hebben ook twee mooie ontdekkingen gedaan. Er dook namelijk een charter op tussen de archiefstukken van het dorpsbestuur van Berkel. En in het archief van het dorpsbestuur van Oisterwijk zaten vele stapeltjes assignaten, ingepakt en verzegeld met waszegels. Assignaten zijn waardepapieren die tijdens de Franse Revolutie werden uitgegeven met onteigende kerkelijke bezittingen als onderpand, die als geld moesten dienen om de schuldenlast af te lossen. Doordat de Franse overheid meer van die papieren uitgaf dan verantwoord was, ging de waarde ervan spoedig sterk dalen. (bron: wikipedia)

bundel assignate dorpsbestuur Oisterwijkassignaten dorpsbestuur Oisterwijk

Nu deze klus klaar is, gaan we ons qua conservering richten op het archief van het dorpsbestuur van Oosterhout (archief 2000). Dit gaat om ongeveer 40 meter, dat we voor eind 2020 nog digitaliserings-klaar willen krijgen.
Zodra de zes zojuist geconserveerde archieven gedigitaliseerd zijn en online geraadpleegd kunnen worden, laten we dat uiteraard weten!

2 reacties

Reageren
 1. jojanneke | Aug 14, 2020
  @Rob, wie weet! We gaan 'm onderzoeken.Groeten, Jojanneke (Regionaal Archief Tilburg)
 2. Rob | Aug 14, 2020
  Heel goed werk! Dat charter van het dorpsbestuur van Berkel kan mogelijk van belang zijn voor de vroege geschiedschrijving van Tilburg.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag