Jaaroverzicht van onze activiteiten in 2019

5
23-12-2019
  • overzicht
  • terugblik
  • jaaroverzicht
  • activiteiten
  • 2019
RAT_Lanciersprijs2019_hires_WilliamvanderVoort-073
2019 was een druk jaar: we organiseerden twee symposia, de Lanciersprijs, publiceerden een boek en vele vele meters aan archiefmateriaal werden online beschikbaar gemaakt. We geven een kort overzicht van onze bezigheden.

We organiseerden voor de tweede keer samen met het BHIC de lezingenserie Moord en doodslag. Net als in 2018 zat de serie snel vol. Reden om in 2020 weer een serie lezingen aan te bieden.
Het hele jaar werd hard gewerkt aan het beschrijven van onze gedigitaliseerde charters. In januari stonden er 100 online, in december al 250.
In mei werd in ons archief het Historisch Café georganiseerd door Jonge Archivaris van het jaar Lise Koning. Dit beviel goed! De kans is groot dat er in 2020 een vervolg op komt.
Iedere twee jaar loven we de Lanciersprijs uit. In april van dit jaar werd de prijs voor de tweede keer uitgereikt, dit keer aan schrijver Pieter Tops voor zijn boek 'Een ongetemde buurt'. (zie foto hierboven, gemaakt door William van der Voort)

In 2019 startten we met een aantal blogseries op onze website om de fotocollectie meer onder de aandacht te brengen. Lucas de Kort schreef  een mooie reeks artikelen specifiek over de bovenklasse.
siers 1238_F0140[1] van AgtDe collega's van Beeld en Geluid belichtten andere delen van de collectie in de serie 'Uit de fotocollectie'. Ook noemenswaardig is het online komen van een groot aantal van de foto's van Rien Siers.

Vanaf juni zijn de uren waarop je met het archief kan chatten flink uitgebreid. Als websitebezoeker kun je nu ook in een aantal ochtenden en alle doordeweekse middagen via de chat je vraag stellen, een grote uitbreiding op onze dienstverlening.

Maculatuur&Miraculen_WilliamvanderVoort-137 LRMaanden van voorbereiding gingen er vooraf aan het symposium Maculatuur en miraculen. Dit werd georganiseerd door een belangrijke vondst in een boekband uit de collectie van Hilvarenbeek. Boekwetenschappers en handschriftkundigen Daan Doesborgh en Stef Uijens ontdekten een fragment van de Spiegel Historiael, iets wat niet vaak gebeurt! Het symposium was een uitgelezen kans om samen met vakgenoten kennis op te doen en te delen.
Een kleine maand later kwam het gehele College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hilvarenbeek op bezoek om het stuk te bekijken en het bijzondere verhaal erachter te horen.

In juli tekende de gemeente Dongen als zesde relatie een projectovereenkomst ‘Aansluiting e-depot' met Regionaal Archief Tilburg. Mooi nieuws voor de ontwikkelingen van ons e-depot! Om gemeenten te helpen bij hun aansluiting op het e-depot werd een softwaretool ontwikkeld, die we gratis kunnen aanbieden aan onze gemeenten.

Persfoto Vele Handen Regionaal Archief Tilburg_webversieHet hele jaar werd er door vrijwilligers hard gewerkt aan de invoer van repertoria van notariële archieven via het project Vele Handen. In augustus resulteerde dat erin dat de gegevens van Loon op Zand en Hoge en Lage Zwaluwe waren ingevoerd. In totaal is nu ruim 85% van alle gegevens uit de repertoria ingevuld, een prachtig resultaat.

In oktober ontvingen we van voetbalclub Willem II het grootste deel van hun archieven in beheer. Dit gebeurde in het voetbalstadion, voor aanvang van een wedstrijd.

November was een zeer drukke maand. We organiseerden een netwerkbijeenkomst over het e-depot voor de gemeenten uit ons werkgebied. Op 21 november hadden we veel van onze vrijwilligers in huis voor de jaarlijkse vrijwilligersmiddag. We praten tijdens zo'n middag bij, vertellen de laatste nieuwtjes en verzorgen een lezing, deze keer door Gilles de Beuckelaer.

groepsfoto Open dag Loon op Zand 2019Dit jaar bestaat Loon op Zand 750 jaar. Een mooie gelegenheid om die gemeente extra aandacht te geven. We organiseerden op 16 november een zeer geslaagde open dag en we digitaliseerden de schepenbank van Loon op Zand en het archief van het dorpsbestuur.

De projectgroep HeldinnenvanhetTilburgsVerzet_WilliamvanderVoort-122Op 27 november werd het symposium 'Heldinnen van het Tilburgs verzet' gehouden in de studiezaal van Regionaal Archief Tilburg. Tijdens dit symposium werden de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de rol van vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Tilburg. Ook werd het boek 'Haar verhaal' gepresenteerd dat we samen met Tilburg Cobbenhagen Center uitgaven.

Nog mooi nieuws in december van de afdeling Beeld en Geluid: 9000 foto's van fotograaf Van Aarle zijn online gekomen. De collectie Van Aarle is een prachtig overzicht van het leven Tilburg. Vader Conny en zoon Frans van Aarle legden alle belangrijke en minder belangrijke, interessante en leuke momenten in de stad vast. 

43966 Van Aarle2020 gaat voor ons weer een spannend jaar worden. Onder andere omdat we in januari de uitslag krijgen van het onderzoek naar onze dienstverlening, de Kwaliteitsmonitor. We zijn zeer benieuwd hoe onze bezoeker ons waardeert en op welke punten we kunnen verbeteren.

Maar eerst is het tijd voor Kerst en Oud en Nieuw. We wensen je fijne feestdagen.

Op de foto: feestverlichting in de Juliana van Stolbergstraat in 1955, door Frans van Aale.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag