Pieter Tops wint de Lanciersprijs 2019

42
18-04-2019
  • onderzoek
  • winnaar
  • Lanciersprijs

RAT_Lanciersprijs2019_hires_WilliamvanderVoort-073Jury roemt Een ongetemde buurt als voorbeeldige sociale biografie van een volksbuurt

foto vlnr: Theo Thomassen, Pieter Tops, Astrid de Beer en Ad van den Oord
fotografie: William van der Voort


Donderdag 18 april is in Regionaal Archief Tilburg de Lanciersprijs uitgereikt aan schrijver Pieter Tops. Hij ontvangt de prijs voor het boek Een ongetemde buurt. Achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt. Voor dit boek deed hij onderzoek in onder andere de bronnen van het archief in Tilburg. Drie andere genomineerden waren nog over na het bekendmaken van de shortlist: Lenneke Willemstein, Jörgen Janssens en Erik-Jan Broers. Zij eindigden op een gedeelde 2e plaats.

RAT_Lanciersprijs2019_hires_WilliamvanderVoort-054 LRTops is bekend als bestuurskundige aan de Universiteit van Tilburg en is tevens verbonden aan de Politieacademie. In januari 2018 kwam zijn boek Een ongetemde buurt uit. Het werk gaat over de Vogeltjes- en Visserijbuurt in Tilburg, over de buurtbewoners en de instanties die zich met hen bezighielden. Ook beschrijft het de veranderingen in de gedragingen en interacties van de buurtbewoners gedurende de afgelopen eeuw. Het geeft niet alleen een beeld van de ontwikkeling van de Vogeltjesbuurt, maar laat ook zien hoe volksbuurten zijn ontstaan en hoe ze zich in de loop van de twintigste eeuw hebben ontwikkeld. Cover Een ongetemde buurtDe jury zegt over het boek: “Het is een vlot, leesbaar en toegankelijk boek, goed ingedeeld in hoofdstukken waarin successievelijk alle maatschappelijke thema’s voorbij komen. Het is gebaseerd op degelijk onderzoek in Tilburgse bronnen en op Tilburgse oral history. Het is een voorbeeldige sociale biografie van een volksbuurt.”

Lanciersprijs 2019Pieter Tops moest het opnemen tegen
- Lenneke Willemstein, Het vastgoed van fabrikantenfamilie Pollet in Tilburg: 1800-1935. Familiegeschiedenis, invloed en reconstructie van het huizenbezit van een vooraanstaande Tilburgse familie (2017)
- Jörgen Janssens, 50 jaar Beekse Bergen (2018)
- Erik-Jan Broers, Rabauwen, vagebonden en lediggangers. Criminele voorouders berecht en bestraft (2017)

genomineerden Lancierprijs 2019

De winnaar van de tweejaarlijkse Lanciersprijs ontvangt een bedrag van € 750. Het is de tweede keer dat Regionaal Archief Tilburg deze prijs uitreikt aan een archiefonderzoeker. In 2017 was Willem Vermeulen de winnaar met Domestic migration in the Tilburg region and Rotterdam between 1815 and 1900: a data-driven analysis.

RAT_Lanciersprijs2019_hires_WilliamvanderVoort-072 LR

vlnr: Ad van den oord (jury), Theo Thomassen (jury), Lenneke Willemstein en Jörgen Janssens (genomineerden), Astrid de Beer (jury), Erik-Jan Broers (genomineerde) en Pieter Tops (winnaar)
RAT_Lanciersprijs2019_hires_WilliamvanderVoort-093 LR
foto links: Erik-Jan Broers en Pieter Tops in gesprek met de winnaar van 2017, Willem Vermeulen.
RAT_Lanciersprijs2019_hires_WilliamvanderVoort-084 LR

Foto rechts: Lenneke Willemstein met haar achterban.


Lanciersprijs 2019

William van der Voort maakte de foto's tijdens de prijsuitreiking van de Lanciersprijs.

Martijn van Bommel (interviewer) en Jaël Jonkman (achter de camera) gingen na de prijsuitreiking met de winnaar Pieter Tops in gesprek.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag