Archief dorpsbestuur Loon op Zand staat digitaal op de website

6
14-11-2019
  • dorpsarchief
  • dorpsbestuur
  • digitaal
  • De Moer
  • Loon op Zand
  • Kaatsheuvel
envelop-Oerlemans-1232Nog net op tijd voor de Open Dag die gewijd is aan Loon op Zand is dit archief digitaal beschikbaar gekomen. Een mooie aanvulling op het archief van de schepenbank dat op 1 oktober jongstleden online beschikbaar kwam.

Het archief van het Dorpsbestuur van Loon op Zand (of Venloon zoals het vroeger heette) beslaat de periode tussen 1570 en 1811. De inhoud van het archief gaat voor een belangrijk deel over het bestuur zelf en de contacten met andere bestuurslagen in de verschillende perioden, waaronder de Frans Tijd.
Daarnaast zijn er veel stukken die betrekking hebben op de dorpsfinanciën waaronder de borgemeestersrekeningen en de belastingsregisters. 
Dat allemaal, en nog veel meer, bevat naast de ambtelijke stukken ook heel veel informatie, meestal in kleine stukjes en beetjes, over de inwoners van Loon op Zand in die 240 jaar. Er staat dan ook veel in over het wel en wee van de gemeenschap van Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer: de oorlogen, de ziekten van mens en vee, en alles wat er aan bijzondere gebeurtenissen plaats kan vinden. leeuw-departement-1232

Het mooie is dat je nu rustig vanuit huis, op elk gewenst moment door deze mooie oude archiefstukken kunt bladeren op zoek naar de informatie die je zoekt. De scans zijn van dusdanige kwaliteit dat je flink kunt inzoomen om de inhoud beter te kunnen lezen.

Het betekent tevens dat de originelen verhuizen naar ons depot in Zaltbommel en alleen nog bij hoge uitzondering te voorschijn worden gehaald.

Bekijk de inventaris en de scans >> Archief van het Dorpsbestuur Loon op Zand
kieslijst-fransetijd-1232

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag