
Op maandagmiddag 14 juli zijn docenten (vakdidactici en vakinhoudelijke leraren) van de Fontys Lerarenopleiding Tilburg Geschiedenis (FLOT) op bezoek geweest bij Regionaal Archief Tilburg.
In het kader van de koppeling van regionale bronnen aan het onderwijs kwamen zij inspiratie opdoen in de archiefcollectie. De bijeenkomst was ook bedoeld als informele kennismaking voor een mogelijke samenwerking tussen FLOT en het archief.
Programma
Het programma begon in de middag met een korte introductie van Martijn van Bommel en Astrid de Beer over het doel en de taken van Regionaal Archief Tilburg. De wettelijke en maatschappelijke taken van een archief passeerden de revue, maar ook de verschillen tussen overheids- en particuliere archieven.

Vervolgens was er een rondleiding door het depot. Aan de hand van regionale archiefbronnen werden de docenten meegenomen door de historische ontwikkelingen uit de Middeleeuwen, de Vroegmoderne- en de Moderne tijd. De grote gebeurtenissen uit de geschiedenis werden gekoppeld aan lokale microgeschiedenissen.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De graaf van Mansfelt (vechtend aan Spaanse zijde) verleent in 1593 de dorpen Raamsdonk en Waspik vrijstelling van betaling van contributie gedurende het beleg van Geertruidenberg (door Maurits van Nassau) in maart-juni 1593. Hierin komt eens te meer tot uiting dat ‘grote’ gebeurtenissen zoals oorlogen ook hun weerslag hadden op de gewone bevolking. Bijzonder is een akte (d.d. 8 juli 1623) uit het notariële archief van Oosterhout waarin twee inwoners een weddenschap afsluiten om 5 mud rogge dat er binnen drie jaar een vredesakkoord gesloten wordt tussen de strijdende partijen.
Na de rondleiding was er afsluitend gesprek met als thema de manieren waarop FLOT en Regionaal Archief Tilburg elkaar kunnen versterken.
Foto's: A. de Beer