Historisch café met speciaal thema én een biertje

1
23-04-2019
 • vluchtelingen
 • Belgische vluchtelingen
 • evenement
 • lezing
42296 Belgische vluchtelingen

Oorlog, armoede en het verliezen van mensenrechten zijn enkele van de vele redenen om op de vlucht te staan. Redenen om huis en haard te verlaten voor een beter en veiliger bestaan ergens anders. Tijdens het Historisch Café op 29 mei 2019 komt het thema van vluchtelingen aan bod. Daarbij wordt een speciaal Tilburgs biertje geschonken van brouwerij Kraftbier.

Programma
Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtten tienduizenden Belgen naar Tilburg op zoek naar onderdak en veiligheid. Historicus Gilles de Beuckelaer vertelt tijdens de avond in Regionaal Archief Tilburg over zijn onderzoek naar de Belgische vluchtelingen. Kai Bloemers, docent geschiedenis aan het Heerbeeck College, heeft het vertrek van een ver familielid rond 1955 uit het Brabantse Schaijk uitgezocht. Deze avond deelt hij zijn bevindingen over de reden van vertrek. Iris de Kok, beleidsmedewerker Asiel, Migratie en Integratie bij de gemeente Tilburg, draagt een gesproken column voor en Marieke Haagh verzorgt met haar gitaar de muzikale intermezzo's. Proef ter afsluiting een ambachtelijk Tilburgs biertje van de brouwerij Kraftbier.

Ode aan het archief
In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar, samen met de Stichting Jonge Historici en Jong KNHG, een Historisch Café bij een archiefinstelling. De cafés zijn een ode aan het archief als kloppend hart van de gehele historische gemeenschap. Hier ligt een goudmijn aan historisch materiaal opgeborgen dat ons helpt de geschiedenis te begrijpen. En het mooie is: iedereen kan online of ter plekke het historisch materiaal van het archief komen bezoeken!

Het Historisch Café bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje. Iedereen met een interesse in de geschiedenis is van harte welkom!

De avond start om 19.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur) in Regionaal Archief Tilburg. De toegang is gratis, maar wel graag van te voren aanmelden via de website van het Historisch Café.

1 comment

Reageren
 1. T | May 07, 2019
  Eindtijd?

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag