Aanlevering e-depot vereenvoudigd door TopX Creator

9
26-09-2019
 • e-depot

archiveren edepotIn het najaar van 2018 heeft de gemeente Geertruidenberg  als  eerste gemeente  in midden Brabant  hun digitale bouwvergunningen in ons e-depot geplaatst. Het e-depot is een duurzaam digitale oplossing voor het beheer en raadplegen van digitale archieven. Door opname  van  bouwvergunningen in  ons e-depot  worden deze voortaan  duurzaam digitaal bewaard. 

Na aansluiting van Geertruidenberg op het e-depot van  ons archief  zijn er nog vijf andere gemeenten uit het werkgebied bij ons e-depot aangesloten: Dongen, Drimmelen, Hilvarenbeek, Gilze en Rijen en Oisterwijk. 

Voordat de gemeenten hun digitale archiefmateriaal kunnen overdragen, moeten deze nog wel als scans gereed worden gemaakt. Daarvoor moet o.a. aanvullende informatie over de toegang en uniekheid van de over te dragen dossiers toegevoegd worden. In de praktijk blijkt dat gemeenten hierin technische ondersteuning nodig hebben. Hiervoor heeft Regionaal Archief Tilburg eind 2018 het initiatief genomen om samen met softwareontwikkelaar  MvB  Works een applicatie te ontwikkelen.  

Voor de financiering  hebben we  samenwerking gezocht met Regionaal Archief Alkmaar, West Brabants Archief en Regionaal Archief Zutphen. Door gezamenlijk de licentiekosten voor deze applicatie te delen konden de kosten beperkt blijven. Bijkomend voordeel hiervan is dat de software verder landelijk verspreid wordt en in de toekomst gezamenlijk onderhouden blijft.  

De softwaretool bestaat uit een verzameling van applicaties die allemaal als open source software samenwerken. De ontwikkelaar van de applicatie schreef de programmatuur op basis van een programma van eisen, waardoor alle functionaliteiten voor correcte overbrenging naar het e-depot  erin  verwerkt zijn.  

Voor de gemeenten uit ons werkgebied is de applicatie gratis  beschikbaar. In  augustus 2019 is de deze applicatie, TopX Creator  genoemd, opgeleverd en in productie genomen. De ervaringen met het gebruik van de TopX  Creator  zijn erg positief.  

1 comment

Reageren
 1. Ahmed | Aug 28, 2020
  Goedemiddag, Binnen gemeentelijke Stadsarchief van Amsterdam zijn we een project opgestart voor het vernieuwen en innoveren van de infrastructuur voor het E-depot. TopX is bij ons in beeld gekomen en we zouden graag met jullie in contact willen komen jullie ervaring met deze Tool met ons te delen.  Met vriendelijke groeten, Ahmed Fatni Gemeente Amsterdam Stadsarchief & Monumenten en Archeologie Herengracht 482, 1017 CB Amsterdam 0612069155

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag