Update Vele Handen: 75% van de scans is getranscribeerd

6
16-06-2019
titelblad-protocol-verkouteren-geertruidenbergHet project Notaris van toen zoekt transcribent van nu in het platform Vele Handen startte in maart 2017. Onmiddellijk ging er een groep deelnemers aan de slag met de scans. Het materiaal is interessant maar zeker ook taai. Het zijn de repertoria van de notarissen. Zij schreven daarin een korte of at langere samenvatting van de akten die ze hadden opgemaakt. Op die manier konden zijn zelf sneller relevante akten terugzoeken als dat nodig was. Het zijn zogenaamde eigentijdse toegangen gemaakt voor gebruik door specialisten van die tijd.

Voor ons zijn die teksten nog steeds goed te gebruiken en ze geven toegang tot een rijke bron, de notarisarchieven van de 19de eeuw. Daarin vind je als onderzoeker allerlei informatie over familie maar net zo goed over religieuze instellingen en commerciële ondernemingen of, in de 19de eeuw een belangrijke ontwikkeling, de aanleg van spoor- en tramwegen. 
Een misschien wat onderbelicht aspect: de hele wereld komt voorbij. Bijvoorbeeld landverhuizers (emigranten) deelden mee in erfenissen en werden daarom nog genoemd in deze akten. Maar ook de religieuzen die zich over de hele wereld verspreiden om het woord Gods te prediken.
Zo is er voor elk wat wils.

Hoewel het leuk en interessant werk is moet je wel over een lange adem beschikken. Het handschrift werkt niet altijd mee en sommige notarissen zijn zo summier in wat ze opschrijven dat het saai kan zijn. Ondanks dat is er een flinke groep die zich nog steeds fanatiek stort op deze scans en er transcripties van maakt. Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!

Van de 15 notarisarchieven zijn er negen helemaal klaar. Van twee is 90% of meer gedaan en de overige vier zijn voor meer dan de helft klaar. Bij die laatste groep zitten ook de twee grootste notarisarchieven, die van Tilburg en Oosterhout. 

Al met al zit de vaart er nog steeds goed in en we verwachten in 2020 het project af te ronden. 75% van alle scans is getranscribeerd. Dat zijn ruim 10.000 scans met twee pagina's per scan, dus zo'n 20.000 beschreven pagina's.

Aan alle deelnemers die een bijdrage hebben geleverd: hartstikke bedankt!

Eerder blogs over dit project:
Informatiemiddag over Vele Handen project
De eerste maand Vele Handen
100 deelnemers en 1000 scans
Project Vele Handen: 2500 scans ingevoerd
Gilze en Rijen helemaal ingevoerd
Terheijden is helemaal ingevoerd 
Bijzonderheden in notariële archieven
Geertruidenberg is helemaal ingevoerd

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag