Bijzonderheden in notariële archieven

5
09-01-2019
 • Vele Handen
 • repertorium
 • Notariële archieven
In maart 2017 is Regionaal Archief Tilburg gestart met een project voor om de notariële archieven beter doorzoekbaar te maken. Via Vele Handen: notaris van toen zoekt transcribent van nu  beschrijven vrijwilligers de repertoires van de notariële archieven. Tijdens het lezen en controleren worden er soms hele opmerkelijke akten ontdekt. 

mooie tekeningZo kwam een van de deelnemers deze tekening tegen in de notariële archieven van Hilvarenbeek (archief 772, inv.nr. 141). Deze notaris was duidelijk een waar tekentalent. Zou hij eigenlijk liever tekenaar dan notaris zijn geworden? 

met obstakelHet kan echter ook zijn dat een pagina vrijwel onleesbaar is geworden door een actie van de notaris, zoals deze bladzijde uit Oosterhout (archief 2009, inv.nr. 660).  Notaris Henricus Martinus Franciscus van Weel dacht er vast niet aan dat wij jaren later zijn werk nog zouden raadplegen.  Het is de deelnemer uiteindelijk gelukt om de pagina te transcriberen!

Inhoudelijk worden er ook verschillende bijzondere vondsten gedaan. Zijne koninklijke hoogheid Willem Frederik George Lodewijk (toen nog kroonprins der Nederlanden) wordt meerdere malen genoemd in de Tilburgse notariële archieven van o.a. 1834 en 1839. Hij koopt voornamelijk grond van verschillende personen in en rondom Tilburg. 
Dat niet alleen de koning zijn geld liet rollen blijkt uit twee bijzondere vermeldingen die zijn gevonden in de archieven van Dongen en Terheijden. In Dongen (archief 930, inv.nr. 254) wordt er in 1929 een schenking gedaan aan de broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Deze schenking heeft een waarde van ƒ20.000,-. Tegenwoordig is dit ongeveer €150.000,- Daar zijn de broeders vast enorm blij mee geweest.
           schenking 20.000
In Terheijden (archief  2405, inv.nr. 353) was de gehele waarde van een boedelscheiding in 1896 nog vele malen hoger dan dat van de broeders. In totaal valt daar ƒ82.850,- te verdelen over een grote groep mensen. Dat lijkt misschien niet extreem veel, maar als je het omrekent gaat het toch om €1.2 miljoen! 
            geheel verdeelde waarde 85.850
Als je een notariële akte laat opmaken in bijvoorbeeld Gilze, Baarle-Nassau of Chaam wil dat niet zeggen dat je ook daar woonachtig bent. Een kleine greep uit de plaatsnamen die in de repertoria voorkomen: Detroit, Ypsilanti, Paramaribo, Parijs, Stockholm, Bloomfield, New York, Kaapstad, Madrid en Strathmore. 

Ben je benieuwd geworden naar wat zich allemaal nog meer in de repertoria bevindt? Je kunt je aanmelden voor ons Vele Handen project en meehelpen de database aan te vullen en bijzondere weetjes op te speuren.

1 comment

Reageren
 1. Theo A | Jan 25, 2019

  Dat niet alleen de koning zijn geld liet rollen blijkt uit twee bijzondere vermeldingen die zijn gevonden in de archieven van Dongen en Terheijden. In Dongen (archief 930, inv.nr. 254) wordt er in 1929 een schenking gedaan aan de broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. 

  Zou dat 1829 kunnen zijn i.p.v. 19-

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag