Programma Open Dag Loon op Zand op 16 november bekend

8
30-10-2019
 • Kaatsheuvel
 • De Moer
 • evenement
 • Loon op Zand
 • open dag
Loon op Zand Kaatsheuvel (1)We meldden het al eerder: op 16 november is er in ons archief de Open Dag editie Loon op Zand. Vanwege het 750-jarig bestaan van Loon op Zand maken we er een mooi feest van. Tijdens de dag presenteren de heemkundekringen Loon op 't Sandt en De Ketsheuvel zich ook, die óók een jubileum vieren. Loon op 't Sandt bestaat 40 jaar en De Ketsheuvel 12 en een half jaar.

We starten de dag dan ook met taart én met zeer bijzonder gezelschap. Hertog Jan van Brabant, heer Willen van Horn, een paar hofdames en de griffier van Loon op Zand snijden samen met ons de taart aan. Daarna vangt de rest van het programma aan. Iedereen is welkom op deze dag, de entree is gratis.

10.00 uur - Welkom door Gert-Jan de Graaf (directeur Regionaal Archief Tilburg)
Aansnijden van de taart voor de jarigen: Loon op Zand (750 jaar), Heemkundekring Loon op ’t Sandt (40 jaar), Heemkring De Ketsheuvel (12 ½ jaar)

11.00-11.45 uur - Gebruik website Regionaal Archief Tilburg en handig zoeken in de databases, door Luud de Brouwer (projectleider Regionaal Archief Tilburg)

12.00-13.00 uur - Stamboomvondsten overzichtelijk opbergen. Lezing en uitleg over het gratis stamboomprogramma Aldfaer door Johan van Hassel (docent Aldfaer)
Voor en na deze lezing is er een Aldfaer spreekuur door Johan van Hassel

13.30-14.00 uur - Wat staat daer? Het lezen van oude handschriften kun je leren met de online oefentool www.watstaatdaer.nl, door Luud de Brouwer

14.30-15.30 uur - Lezing over rechtspraak in de voorbije eeuwen, door Erik Jan Broers (Tilburg Law School, TilburgUniversity). Loon op Zand, op de grens van Holland en Brabant, was door de hertog toegestaan om recht te spreken. Broers vertelt met humor hoe dat ging en geeft daarmee een bijzondere kijk op de geschiedenis van de streek.   

Doorlopend
Een expositie van archiefstukken uit Kaatsheuvel, Loon op Zand en de Moer 
Presentatie van Heemkundekring Loon op ’t Sandt en Heemkundekring de Ketsheuvel
Films van Kaatsheuvel, Loon op Zand en de Moer uit vroegere tijden
Maak een selfie met Loon op Zands oudste archiefstuk

Vergeet niet om bij het verlaten van het gebouw het presentje mee te nemen! (zolang de voorraad strekt)
 
 

2 reacties

Reageren
 1. luud | Nov 15, 2019
  Hallo José, die dag is bij ons in Tilburg: Regionaal Archief Tilburg dus.
 2. José | Nov 11, 2019
  Hallo, ik wilde graag weten waar dit evenement plaats vindt... Is dat in het gemeentehuis van Loon op Zand? Ik ben geïnteresseerd, omdat ik de stamboom wil gaan uitzoeken van mijn voorouders... dank u wel alvast voor het reageren,

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag