Open Dag editie Loon op Zand op zaterdag 16 november

5
02-10-2019
 • evenement
 • De Moer
 • Kaatsheuvel
 • Loon op Zand
 • open dag
Loon op Zand Kaatsheuvel (1)Regionaal Archief Tilburg zet de deuren wijd open op zaterdag 16 november 2019, met speciale aandacht voor de archieven van de dorpen Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Aanleiding is uiteraard het 750-jarig bestaan van Loon op Zand

Tijdens deze dag vertellen bijzondere en soms onbekende archiefstukken het verhaal van Loon op Zand door de eeuwen heen. Een kleine expositie van originele archiefdocumenten belicht historische feiten uit de geschiedenis van de gemeente.  

Wist je dat het alleroudste archiefstuk uit de collectie uit Loon op Zand komt? Daarop staat de oudste vermelding van de naam Loon op Zand die ooit in documenten is gevonden. Het staat op een stuk perkament uit 1269 met drie grote waszegels en tijdens de Open Dag kun je het origineel bewonderen. 

Maar er is meer te doen deze dag. We willen je graag laten zien hoe leuk archiefonderzoek kan zijn. Er worden diverse workshops gegeven voor een kennismaking met de digitale mogelijkheden die o.a. onze website biedt om van huis uit aan de slag te gaan met onderzoek. Ook geven we uitleg over programma's die je daarbij helpen, zoals het stamboomprogramma Aldfaer en de website Wat Staat Daer? voor het leren lezen van oud schrift. 

Erik Jan Broers (Tilburg Law School, TilburgUniversity) houdt deze dag een lezing over rechtspraak in de voorbije eeuwen. Loon op Zand, op de grens van Holland en Brabant, was door de hertog toegestaan om recht te spreken. Hoe de rechtspraak in zijn werk ging kan Broers, ondanks de soms zware of zwarte onderwerpen, met humor vertellen. Hij geeft een bijzondere kijk op de geschiedenis van de streek.    

Heemkundekring Loon op ’t Sand en De Ketsheuvel presenteren zich ook tijdens deze Open Dag. Als specialisten in lokale geschiedenis mogen ze zeker niet ontbreken.  

Regionaal Archief Tilburg beheert vele archieven uit Loon op Zand. Vanzelfsprekend de historische archieven van de Heerlijkheid en later de gemeente. Maar ook de burgerlijke stand-registers, zover openbaar, en de doop- trouw en begraafregisters van de kerken van vóór 1811. Om de onderzoeker tegemoet te komen is er hard gewerkt om de meest gebruikte archieven digitaal beschikbaar te stellen zodat er van huis uit onderzoek gedaan kan worden. Onlangs zijn de archieven van de schepenbank Loon op Zand nog digitaal beschikbaar gekomen. Veel namen uit de registers zijn opgenomen in de genealogische database. Maar ook archieven van verschillende verenigingen en fabrieken bevinden zich in onze depots. 

We nodigen je van harte uit om op zaterdag 16 november kennis te komen maken met de archiefschatten van Loon op Zand. We beginnen deze Open Dag in dit jubileumjaar feestelijk, dus we trappen af met iets lekkers. We zijn open van 10.00 tot 16.00 uur.

2 reacties

Reageren
 1. Jojanneke | Oct 15, 2019
  Goede tip @Jan, dank. De Open Dag vindt plaats in Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg
 2. jan | Oct 05, 2019
  Even herhalen waar het exact wordt gehouden deze dag. Zo ontstaan er geen misverstanden. Dank u.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag