#HistoryPost. My dear mama & papa

1
28-11-2015
  • Tweede Wereldoorlog
  • HistoryPost
  • Tilburg
  • brief
  • 4th armoured brigade
  • 1944
  • #HistoryPost
teddydobson1Op 28 november 1944 schreef Teddy Dobson, soldaat van de 4th armoured brigade, vanuit Duitsland een brief aan het Tilburgse echtpaar Pierre en Tilly van Ham, bij wie hij in 1944 een tijdje ingekwartierd was. Tussen hem en het gezin Van Ham was een hechte band ontstaan, getuige de aanhef van de brief, My Dear mama & Papa.

In deze brief bedankt Dobson voor de zojuist ontvangen brief uit Nederland. De taal vormde geen barrière, er was een vertaler werkzaam bij 'the Brigade Club', to do such things for us, so it is quite o.k. for you to write us every time. Hij schrijft dat zijn eenheid nu gelegerd is in Duitsland,  ca. 30 km van Kiel, maar dat hij elke dag wenste terug te zijn in Nederland.

Naast Dobson was ook Jimmy ingekwartierd bij de familie Van Ham. Teddy schreef: Jimmy is still with me & sends his fondest love to you all, & is going to write you later, he said toninght, but he received a letter from his fiancee. Tja, en het duurde even voordat Jimmy klaar was met het terugschrijven aan zijn verloofde: He's written so many pages, I think it must be a book he's writing. brief, p.1

Zorgen werden gedeeld en prettige herinneringen opgehaald. Zoals de herinneringen aan de avonduren die beide soldaten doorbrachten in huize Van Ham. Met een luchtbuks werden er in de keuken hele competities gespeeld. Een grote loden schijf aan een ketting diende als schietschijf. Ook Kees en Victoire (kinderen Van Ham) mochten af en toe meedoen. Een blikje marmelade of een reep chocolade diende dan als hoofdprijs.

Dobson stuurde twee foto's mee bij de brief: een kiekje van twee bebrilde jonge soldaten in de sneeuw en een foto van zichtzelf, Jimmy en anderen in badkostuum. Deze foto was genomen at the lake, wilst enjoying a bathe last summer, no doubt you will recognize Jimmy, but can you tell me without my spectacles?

brief p. 2Deze brief werd aan Regionaal Archief Tilburg geschonken door Victoire Knibbeler - Van Ham. de brief is te vinden in archief 565, collectie documentatie Tilburg 1940-1945.

brief p. 3
Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag