Van oorlogskind tot Covid-slachtoffer

19
06-07-2023
  • Tilburg
  • aanwinst
  • foto
  • Tweede Wereldoolrog

 

Populariteit van 'Irene' als eerste naam voor vrouwen in de periode 1880-2017.  Bron Meertens Instituut

Populaire naam Irene

Prinses Irene werd   op 5 augustus 1939 geboren als dochter van Prinses Juliana en Prins Bernhard. Irene is een Griekse meisjesnaam die 'vrede' betekent.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de geboorte van de prinses Irene en de dreiging van de oorlog Irene een zeer populaire meisjesnaam was. De statistiek geeft de populariteit van de naam in Nederland weer. ( Bron:  Meertens Instituut ).

Tilburgse Irene Mommers (1939-2020)

Irene Mommers wordt een maand na Prinses Irene geboren, op 12 september 1939. Het gezin Mommers woont in de President Steijnstraat. Ze is nog maar een klein meisje wanneer geallieerde militairen bij haar thuis worden ingekwartierd. Twee fotootjes herinneren aan de tijd 1944/1945, ze zit in haar woonstraat bij de militairen op schoot. 

 

Haar leven gaat verder, ze trouwt met Gerard Dieltjes en het echtpaar krijgt twee zonen Mario en Marti. Een moederkloek, zo omschrijft zoon Mario zijn moeder. 

Dan, vele jaren later wordt Irene opgenomen in Woonzorgcentrum Den Herdgang. Het is daar waar ze in april 2020 besmet raakt met het coronavirus en daaraan overlijdt. Een mensenleven, van oorlogskind tot Covid-slachtoffer. 

Meer foto's van Irene vind je hier. 

 

Gerelateerde blogs

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag