
De Tilburgse glazenier Piet Clijsen (1909-1977) vervaardigde tussen 1931 en 1966 niet alleen talloze glas-in-loodramen voor kerken en kloosters in binnen- en buitenland, maar werkte ook aan opdrachten voor gemeenten, scholen en bedrijven. Clijsen ontwierp beeldengroepen, affiches en tijdschriftillustraties.
Clijsen studeerde aan de R.K. Leergangen in Tilburg, waar hij akten in tekenen, monumentale kunst, glasschilderen en decoratieve technieken behaalde. Na zijn opleiding deed hij praktijkervaring op bij verschillende glas-in-loodbedrijven.
Vanaf 1938 tot en met 1972 was Clijsen werkzaam als glazenier met een eigen atelier. Hij begon in de Lange Nieuwstraat 59, waarna het atelier in 1946 verhuisde naar de Locomotiefstraat 14. Van 1960 tot 1972 had hij een atelier aan de Johannes van Oisterwijkstraat. In 1974 verhuisde Clijsen naar Eindhoven, waar hij een bescheiden atelier inrichtte. Zijn verslechterde gezondheid beperkte hem echter in zijn werk. Clijsen overleed in 1977, 68 jaar oud.

Het werk van Clijsen
Het grootste deel van zijn werk maakte Clijsen in opdracht van katholieke instellingen zoals kerken, kloosters en kapellen. In Tilburg vervaardigde hij ramen voor de Sint-Dionysiuskerk, de Margarita Mariakerk, de H. Familiekerk, en glas-in-betonramen voor de Besterdse kerk. Clijsen werkte niet alleen voor opdrachtgevers in Brabant maar ook elders in Nederland en zelfs in Amerika, Canada en het Caribisch gebied.
Clijsen werkte ook voor profane opdrachtgevers, zoals scholen, bedrijven en gemeenten. Hij maakte o.a. glas-in-loodramen voor het paleis-raadhuis ter herinnering aan het afscheid van burgemeester Jan van de Mortel (1946) en de pokkenepidemie (1952). Gedurende de periode 1936-1966 maakte Clijsen ook werk voor verschillende bedrijven, verenigingen en scholen waaronder Otto Höhner, wijnhandel Verbunt, Sociëteit De Philharmonie, het Sint Odulphuslyceum, wollenstoffenfabriek Triborgh en voetbalvereniging Willem II.

Archief
In 2010 heeft de familie Clijsen het archief van glazenier Piet Clijsen aan de gemeente Tilburg geschonken en ondergebracht bij Regionaal Archief Tilburg. Het archief bestaat grotendeels uit ontwerptekeningen. Een groot aantal tekeningen is gedigitaliseerd en hier te raadplegen.
Bronnen
Regionaal Archief Tilburg, Archief 1311, P.J.C. Clijsen, glazenier
Petra Robben, ‘Piet Clijsen (1909-1977). Glas-in-loodramen van Besterd tot buitenland’, in: Erfgoed Magazine Tilburg, jaargang 43, nr. 1 april 2025
Piet Clijsen op Wiki Midden-Brabant
De afbeeldingen zijn afkomstig uit archief 1311, P. J. C. Clijsen, glazenier