Restauratie en digitalisering Dorpsbestuur Tilburg en Goirle #2

10
26-09-2023
 • Metamorfoze
 • dorpsbestuur
 • Tilburg
 • Goirle
 • conservering
 • digitalisering

Inmiddels zijn we al drie maanden verder met het Metamorfoze-project restauratie en digitalisering van Dorpsbestuur Tilburg en Goirle. En wat is er veel gebeurd. Als eerste heeft, onder leiding van onze projectleider, op 20 juni jl. het Startgesprek plaatsgevonden, waarbij afspraken zijn gemaakt over de uitvoering ervan. Met name tijdsplanning, materiële zorg en de werkzaamheden die erbij horen werden uitvoerig besproken. Hierbij waren aanwezig: Bureau Metamorfoze, de Koninklijke Bibliotheek, restauratieatelier DP Conservation, digitaliseringsbedrijf Picturae en Regionaal Archief Tilburg. Nadat alle afspraken waren vastgelegd werden verschillende soorten en bijzondere archiefstukken geselecteerd die representatief zijn voor het hele archief. En zo werd de Proefbatch samengesteld bestaande uit meer dan 200 inventarisnummers. Daarbij werd niet meegenomen de enorme lias (inventarisnummer 1634), want dat wordt gezien als een voorwerp en blijft zo ook in stand. Het valt dan ook buiten dit project. Maar niet getreurd, want we gaan daar wel iets leuks mee doen. We gaan er namelijk binnenkort 3d-opnames van maken zodat deze van alle kanten is te bewonderen. 

Beschadigd archiefstuk

De Proefbatch begint altijd met de conservering van het archief waar DP Conservation in juli mee van start ging. Binnen een paar weken was het werk al gedaan, waarbij ze van alles tegenkwamen. Van eerdere reparaties en opgevouwen grote formaten tot kleine losse briefjes en zegels. Ook werd inktvraat geconstateerd en andere schades. Zoals scheuren, vouwen, vervilting en zegelschade. Het restauratie heeft alles hersteld en conform planning zou deze op 31 augustus worden gecontroleerd door de adviseur conservering van Bureau Metamorfoze. Door omstandigheden kon dit niet plaatsvinden en wordt later gedaan. Ondertussen ging DP Conservation verder met de rest van het dorpsbestuur. En dat ging razend snel en wel zodanig dat begin september het complete archief van ruim 43 meter gedaan was! Dan te bedenken dat de einddatum op maart 2024 stond gepland. Niet normaal, wat een prestatie! 

Even terug naar de Proefbatch. Want naast conservering is ook digitalisering daar een onderdeel van. Inmiddels zijn de inventarisnummers door Picturae opgehaald en worden op dit moment gedigitaliseerd. Vervolgens worden de digitale bestanden ervan in oktober naar de Koninklijke Bibliotheek gestuurd voor controle. Als deze akkoord geeft dan is het de beurt aan ons, als Regionaal Archief Tilburg. Dat betekent dat we ter plaatse bij Picturae in Heerhugowaard inhoudelijk de scans van alle ruim 200 inventarisnummer één op één gaan controleren. Dit laatste zal eind oktober plaatsvinden. Op 1 november is dan de gehele proefbatch afgerond. Als iedereen dan (hopelijk) groen licht heeft gegeven kan de rest van het archief gedigitaliseerd worden. Begin volgende jaar wordt daar mee begonnen en duurt tot juli 2024. Tussentijds worden de scans al aan ons ter beschikking gesteld, zodat we niet hoeven te wachten totdat het hele Dorpsbestuur van Tilburg en Goirle is gedigitaliseerd. De scans van de Proefbatch worden in december verwacht en zijn dan te zien op onze website. We zijn onderweg.

2 reacties

Reageren
 1. Kees Hessels | Sep 29, 2023
  Goed bezig! Houd de vaart erin. Ik kan niet wachten om het resultaat te bestuderen.
 2. Yvette Hoitink | Sep 28, 2023
  Dit is het archief waar ik het meest op zit te wachten. Leuk om te lezen hoe het gaat. Succes met het project!

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag