Archiefrondje Dwalen door Drimmelen

7
30-06-2023
  • archiefrondje
  • Drimmelen
  • wandeling
  • 12km archief
Halvezolenlijntje nabij Drimmelen - Archiefrondje

We presenteren alweer ons derde Archiefrondje: Dwalen door Drimmelen. Ook weer twaalf kilometer, omdat aan het begin van dit jaar onze collectie was gegroeid tot twaalf kilometer aan archiefmateriaal.

Deze route is heel anders dan de vorige twee (Goirle en Hilvarenbeek en Oisterwijk), die meer door bossen gingen. Rond Drimmelen loop je langs water, akkerlanden en polders. Je hebt uitzicht over weidse luchten en ontdekt dat er twee plekken zijn met de naam Drimmelen.

Open de wandeling in de app van Routiq

Download de route in PDF (printbare route met extra informatie)

Download de GPX

De wandeling start in de haven van Drimmelen, van waaruit je niet alleen de vele plezierjachten ziet, maar waar ook al snel de Amercentrale van Geertruidenberg opduikt. Gedurende de hele wandeling blijft je de imposante centrale regelmatig zien. Het eerste deel van de wandeling voert langs de rietvelden van de havens, die hier Marina’s heten. Later volg je het kanaal de Amertak, gevolgd door een weggetje door landerijen langs een treinrails. Het is het lijntje dat bekend staat als de Halvezolenlijn en dat als Langstraatspoorlijn een belangrijke functie had in de hoogtijdagen van de schoenenindustrie.

Nabij Drimmelen - Archiefrondje

De polders waar je later door wandelt zijn zowel tijdens de Sint-Elisabethsvloed als de Watersnoodramp in 1953 overstroomd. Het dorpje Oud-Drimmelen is na de eerste vloed in 1421 weer langzaam opgebouwd, waarna er een grote brand uitbrak in 1730. Er bleef een aantal families in een paar huizen wonen.

Even verderop werd het dorp Drimmelen opgebouwd, waar nu de haven is. Zo bleven Oud-Drimmelen en Drimmelen naast elkaar bestaan. In de archieven kom je dat terug als Made en Drimmelen en Drimmelen en Standhazen. Dat gaat dus om twee verschillende dorpen.

Natuurliefhebbers kunnen tijdens het laatste deel van de wandeling hun hart ophalen in natuurgebied De Worp, waar vroeger turf werd gestoken. Met enig geluk kom je er de bruine kiekendief (een roofvogel) tegen en de kleine bonte specht.

Herengracht Drimmelen - Archiefrondje

Via het idyllische Herengracht met mooie pandjes langs het water, kom je terug bij het beginpunt van de wandeling.

Er is ruime parkeergelegenheid in de haven van Drimmelen en er is ook veel horeca aanwezig. Bedenk dat er onderweg níet veel horeca is! Wel is er bij knooppunt 23 in Oud-Drimmelen een drinkwater-tappunt, waar je je fles kunt vullen.

Praktische informatie:

  • Start- en eindpunt: Parkeerplaats Oude Haven
  • Parkeren: Parkeerplaats Oude Haven
  • Openbaar vervoer: Bushalte Drimmelen Haven
  • Hoogtepunten: Haven van Drimmelen, uitgestrekte polders, begraafplaats Oud-Drimmelen en de Herengracht.

We wensen je veel wandelplezier, waarin je die twaalf kilometer kunt ervaren met erfgoed, geschiedenis en natuur rondom Drimmelen. In de PDF met de beschrijving van de route staan QRcodes naar archiefstukken en overige wetenswaardigheden uit dat gebied.

Bekijk ook onze andere Archiefrondjes

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag