Archiefrondje: 12 km door Oisterwijk

10
28-04-2023
  • archiefrondje
  • Oisterwijk
  • wandeling
  • 12km archief

Ven langs de route van het Archiefrondje OisterwijkOns volgende Archiefrondje is klaar: Verhalen tussen de vennen. Twaalf kilometer wandelen door een prachtig deel van Oisterwijk, waarbij je mooie oude gebouwen aan de Lind tegenkomt en ook statige villa’s aan de zuidkant van het dorp. De route gaat door de uitgestrekte bossen en langs prachtige vennen. Er wordt gebruik gemaakt van de wel bekende wandelknooppunten en je kunt de route volgen door 'm uit te printen, via GPX of via de app van Routiq.
Trek de wandelschoenen maar aan (in een regenachtige periode misschien laarzen) en ervaar hoe mooi Oisterwijk en omgeving is.

 

Download de route

Download (PDF) Archiefrondje Oisterwijk (printbare route met extra informatie)

Download de GPX

Open het Archiefrondje in de app van Routiq

 

Praktische informatie

  • Start- en eindpunt: knooppunt 25 bij station Oisterwijk
  • Parkeren: Spoorlaan (gedeeltelijk betaald) of op de gratis parkeerplaats bij Natuurpoort Groot Speijck (start dan bij knooppunt 42)
  • Openbaar vervoer: station Oisterwijk
  • Hoogtepunten: De Lind, de vennen, Groot Speijck en het KVL-terrein
  • Belangrijk: Print of download de route. En tussen knooppunt 8 en 27 mist de markering. In de beschrijving is aangegeven hoe te lopen.

Wat kom je zoal tegen?
De route start in het centrum van Oisterwijk en laat meteen de gezelligheid van De Lind zien. Mooie gevels, mooie winkels, gezellige horeca. Weet dat je hier aan het eind kunt neerploffen om wat te drinken. Vanaf De Lind trek je in zuidelijke richting, over de Voorste Stroom, naar de bossen. We hebben de route proefgelopen, en het bleek dat hier en daar de markering (groen vlakje met gele driehoekspijl) ontbreekt. Dat is bij de Scheepersdijk en de Wolvensteeg het geval. Hou de routebeschrijving dan aan, dan kan het niet fout gaan.

Groot Speijck in 1915 ansichtkaart

Er is genoeg horeca langs de route, met Groot Speijck wel als de bekendste. Zie hiernaast een foto van Groot Speijck uit 1915, een totaal ander aangezicht dan nu. Het is een heerlijke plek in het bos, met een mooi terras.
Verderop, bij de Oude Hondsbergselaan, kun je route uitbreiden naar de Joodse begraafplaats. Het is één van de oudste Joodse begraafplaatsen van Nederland, gestart in 1748. De plaats is slechts beperkt te bezoeken: alleen op vrijdag van 1 mei tot 1 oktober. Wil je dit meenemen in je route, hou daar dan rekening mee.

Na een flink stuk door de natuur, keer je via de Voorste Stroom weer terug in de bebouwde kom. Het laatste stuk loopt langs het spoor. Een kleine tip: Neem de hoofdingang van de KVL en loop langs de bakkers van Bakkerij Robèrt van Beckhoven. Je ziet ze achter de ramen aan het werk en je loopt zó de winkel in. Weersta al dat lekkers maar eens (of gewoon aan toegeven 😊).
Terug bij het begin, het station, is het maar een paar stappen naar de Lind voor een heerlijk drankje met mooi uitzicht.

Eerder lanceerden we het Archiefrondje Goirle & Hilvarenbeek. Met het Archiefrondje vieren we dat we twaalf kilometer archiefmateriaal in de collectie hebben. Iedere twee maanden lanceren we een nieuwe route, waarin je die twaalf kilometer kunt ervaren met erfgoed, geschiedenis en natuur in de regio. In de PDF met de beschrijving van de route staan QRcodes naar archiefstukken en overige wetenswaardigheden uit dat gebied.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag