Archieftips voor beginners!

8
03-03-2023
  • micro learning
  • historisch onderzoek
  • uitleg

Archieven zijn het geheugen van onze samenleving. Van grote plannen tot kleine persoonlijke gebeurtenissen, over allerlei onderwerpen worden archiefstukken bewaard. Veel mensen hebben daarom vroeg of laat een archiefstuk nodig.

In archiefinstellingen merken we dat veel mensen hier nog niet altijd de weg weten te vinden. Daarom hebben we samen met enkele andere archiefinstellingen video's en flyers gemaakt om mensen op weg te helpen.

Wat is een archief? En hoe doe je onderzoek?
In de video's zie je dat in archieven niet alleen eeuwenoude stukken liggen, maar dat er ook informatie bewaard kan worden over bijvoorbeeld jouw sportclub, jouw woning of de echtscheiding van je ouders. Vervolgens wordt uitgelegd hoe je een onderzoek aanpakt en hoe je erachter komt in welke doos de informatie zit die jij zoekt.


Voorouders zoeken
Soms stuit je ook op grenzen in je onderzoek. Voor 1811 werd nog niet door de overheid bijgehouden wie werd geboren, trouwde en overleed. Veel kerken hielden al wel gegevens bij in zogeheten doop-, trouw- en begraafboeken. In een flyer wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Waarom mag ik dit niet inzien?
Niet alle archiefstukken zijn voor iedereen in te zien. Sommige stukken zijn alleen in te zien als de hoofdpersonen zijn overleden of toestemming gegeven hebben. Ook dit wordt in een flyer uitgelegd.

Vragen Iedere provinciehoofdstad heeft een archief. Daarnaast zijn er ook veel gemeente- en streekarchieven. Heb je een vraag, stuur dan een gerust een mailtje naar een archief. Sommige archieven hebben ook een chat waarin je vragen kunt stellen.

Iedere gemeente en provincie is aangesloten bij een archief. Op de website staat een kaart waarop je kunt zien bij welk archief iedere gemeente en provincie aangesloten is.

Alle video's, flyers, de interactieve kaart en veel meer handige tips and tricks vind je hier: archieftips!


Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag