Deadline nadert voor de Lanciersprijs 2023

8
04-02-2023
 • archief
 • archieven
 • onderzoek
 • Lanciersprijs
 • geschiedenis
 • bronnen
 • digitale bronnen
 • prijs

Regionaal Archief Tilburg schrijft voor de vierde keer de Lanciersprijs uit. Doel van de prijs is het stimuleren van onderzoek in de bronnencollectie. In 2017 werd de prijs gewonnen door   Willem Vermeulen   met een informatica-scriptie.  Pieter Tops  won in 2019 met zijn boek Een ongetemde buurt: achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt de tweede editie van de Lanciersprijs. In 2021 won Luc Brants de prijs met zijn boek Van Willem II tot Roze Maandag. de zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg. Wie volgt Willem, Pieter en Luc op?

In totaal beheert het archief in Tilburg ruim 12 kilometer aan historisch materiaal. Dit zijn onder andere documenten, kranten, kaarten, plattegronden, bevolkingsregisters, foto’s, films, negatieven, geluidsbanden, ansichtkaarten, bidprentjes, posters en affiches.

Eén van de strategische speerpunten van het archief is het bevorderen van archiefonderzoek, liefst zo breed mogelijk, dus ook in minder voor de hand liggend materiaal. De Lanciersprijs is daarin een stimulans.

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een onderzoeker die de bronnen van Regionaal Archief Tilburg heeft gebruikt en daarvan een (digitale) weerslag heeft gemaakt. Dit kan zijn in de vorm van een scriptie, een film of documentaire, een roman, podcast, theaterstuk of game, een publicatie op internet, een gedrukte publicatie of zelfs in een andere vorm. Voorwaarde is dat een substantieel deel van het onderzoek is uitgevoerd in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, eventueel in combinatie met onderzoek in een ander archief. Het gebruik van de bronnen moet verifieerbaar zijn.

De jury bestaat uit René Bastiaanse (historicus, presentator van De wandeling, voormalig directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum), Jan Julia Zurné (universitair docent Politieke Geschiedenis, Radboud Universiteit Nijmegen) en Astrid de Beer  (historica, projectleider bij Regionaal Archief Tilburg). De juryleden zullen onder andere letten op de creatieve manier van het gebruik van de bronnen en het vernieuwende in de presentatie van de resultaten.

Voorwaarden Lanciersprijs
1. Je doet onderzoek, of hebt onderzoek gedaan, in de (digitale)    
    collecties van Regionaal Archief Tilburg.
2. Hiervan is een weerslag gepubliceerd (online/offline/live).
3. Het gebruik van bronnen is verifieerbaar.
4. Publicatie ligt tussen 1 maart 2021 en 1 maart 2023.

Deadline
Inzendingen kunnen tot en met 1 maart 2023 worden opgestuurd naar de jury via  lanciersprijs@regionaalarchieftilburg.nl. De jury heeft een analoog of digitaal exemplaar nodig om te kunnen beoordelen.
Download hier het   Aanmeldformulier Lanciersprijs 2023

Prijsuitreiking
Op 1 april 2023 wordt de shortlist bekend gemaakt. Op 19 april 2023 is de prijsuitreiking. Van de genomineerden wordt verwacht dat ze hun onderzoek die dag ook presenteren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750.

Stuur het ingevulde formulier, samen met een digitale versie van het onderzoek/publicatie naar Lanciersprijs@regionaalarchieftilburg.nl . Voor meer informatie kun je contact opnemen met astrid.de.beer@regionaalarchieftilburg.nl

De foto's zijn gemaakt door Maria van der Heyden

1 comment

Reageren
 1. Rob | Nov 15, 2022
  Zou het geen idee zijn om een afzonderlijke (stimulerings)prijs in te stellen voor jonge onderzoekers tot bijv. 30 jaar? Die zou dan alle even jaren uitgereikt kunnen worden, te beginnen in 2024.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag