Willem Vermeulen wint eerste Lanciersprijs

22
18-04-2017
  • onderzoek
  • prijs
  • archieven
  • archiefonderzoek
  • Lanciersprijs
Winnaar met Jury Lanciersprijs-0109_kleinWillem Vermeulen is de winnaar van de Lanciersprijs 2017. Op dinsdagmiddag 18 april 2017 werd in Regionaal Archief Tilburg voor de eerste keer de Lanciersprijs uitgereikt. Willem Vermeulen nam het tijdens de prijsuitreiking op tegen Pia van den Berg, Harry Verschuren en Jeroen Ketelaars. Deze vier genomineerden hielden een presentatie van hun onderzoek en het resultaat daarvan. Alle vier werden zij door de juryvoorzitter Theo Thomassen geprezen om de creatieve uitwerking van hun gegevens.

De jury vermeldde het volgende over Willem Vermeulens onderzoek in het juryrapport:

'Vernieuwend en van hoge kwaliteit is ook de bachelorscriptie informatica van Willem Vermeulen, Domestic migration in the Tilburg region and Rotterdam between 1815 and 1900: a data driven analysis. Het is bijzonder dat een student informatica op het archief terecht komt voor onderzoek en laat zien dat er voor grootschalig historisch onderzoek in genealogische bronnen grote mogelijkheden liggen met behulp van de informatica. Met behulp van de online data op Open Archieven heeft Vermeulen een interessante en grondige analyse gemaakt van het negentiende-eeuwse migratievraagstuk. Jammer overigens dat het bevolkingsregister niet verwerkt is (kunnen worden) in de data-analyse, dat zou een nog veel rijker beeld hebben opgeleverd omtrent migratiegegevens. Deze scriptie toont ook het belang van de open data-strategie van Regionaal Archief Tilburg. Vermeulen laat met zijn scriptie zien dat de massale beschikbaarheid van persoonsgegevens online onderzoek toelaat dat een veel bredere relevantie heeft dan het traditionele op individuen gerichte genealogisch onderzoek op basis van de geschreven bronnen. Een voorbeeld dat navolging verdient!'

Groepsfoto Jury en genomineerden-0106-klein

Vlnr: Astrid de Beer, Willem Vermeulen, Ad van den Oord, Harry Verschuren, Jeroen Ketelaars, Pia van den Berg, Theo Thomassen.

De Lanciersprijs is een initiatief van Regionaal Archief Tilburg. Iedere twee jaar wordt deze uitgereikt aan een onderzoeker die archiefbronnen op een originele manier verwerkt tot een gedrukte of digitale publicatie, scriptie, film, documentaire, roman, theaterstuk of zelfs in nog een heel andere vorm. Hiermee stimuleert het archief het gebruik van de vele kilometers archiefbronnen in de depots. Slechts een klein deel van deze bronnen wordt daadwerkelijk gebruikt voor onderzoek. De Lanciersprijs is dan ook speciaal in het leven geroepen om onderzoek in deze collectie te stimuleren.
Lanciersprijs-9998-klein

Fotografie Maria van der Heyden

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag