Archieven dorpsbestuur Baarle-Nassau, Chaam en Diessen staan online

6
17-10-2022
  • Diessen
  • Chaam
  • Baarle-Nassau
  • dorpsbestuur
  • dorpsarchief
Het archief van het de dorpsbesturen van Baarle-Nassau, Chaam en Diessen zijn digitaal beschikbaar via onze website. De archieven beslaan respectievelijk de periode 1550-1811, 1580-1810 en 1677-1810. 

Het archief van een dorpsbestuur bevat heel interessante informatie over het wel en wee van de dorpsgemeenschap. Het gaat daarbij niet alleen over het bestuur en de schepenbank maar ook over de bewoners is veel terug te vinden.

De archieven bevatten b.v. de rekeningen met inkomsten en uitgaven met bijbehorende belastingregisters in veel verschillende vormen. Deze registers kunnen een mooie aanvulling zijn op je familiegeschiedenis. Het zegt iets over bezit, over de plek waar ze woonden in het dorp en over de betekenis die ze hadden binnen de dorpsgemeenschap. Waren ze schepen, of borgemeester, of zetter of vervulden ze een andere tijdelijke functie. Maar ook als ze op een  andere manier een productief deel van de samenleving waren staat dat in een belastingregister vermeldt. Wat dat betreft is er niet veel veranderd.

De borgbrieven of akten van indemniteit kunnen je vertellen of je voorouders zijn verhuisd vanuit een ander dorp of naar een andere woonplaats.

Verder kun je er gegevens vinden over militaire activiteiten, zijn er soldaten ingekwartierd, hoeveel en wat kreeg je als inwoner als vergoeding. In de resoluties van het dorpsbestuur vindt je informatie over besmettelijke ziekten van mens en dier, eventuele natuurrampen, branden e.d. Wat deed het dorpsbestuur aan veiligheid van de wegen, onderhoud van bruggen. Het kan er allemaal in voorkomen.

Er valt meer dan genoeg te ontdekken in de archieven van dorpsbesturen.
>>   Ga naar de inventaris en de scans van dorpsbestuur Baarle-Nassau
>> Ga naar de inventaris en de scans van dorpsbestuur Chaam
>> Ga naar de inventaris en de scans van dorpsbestuur Diessen

Er zijn nu elf archieven van dorpsbesturen en het stadsbestuur Geertruidenberg digitaal beschikbaar. De komende periode zullen nog meer archieven gedigitaliseerd online komen.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag