Nieuwe genealogische bron online: doodsbriefjes

11
09-09-2022

Ben je nieuwsgierig naar waar je voorouders aan overleden zijn? Zoek het op in de doodsbriefjes! Bij Regionaal Archief Tilburg vinden we het belangrijk dat onze collectie zo toegankelijk mogelijk is. Dit doen we onder ander door zoveel mogelijk materiaal digitaal beschikbaar stellen. Naast dat het voor bezoekers mogelijk is om via scannen op verzoek scans van archiefstukken aan te vragen, gaan we zelf ook actief door met het digitaliseren en online publiceren van onze bronnen. Onze collega’s van de scanstraat zijn druk bezig met het scannen van de overlijdensverklaringen. Een groot deel van deze overlijdensverklaringen staan nu al op de website.

Overlijdensverklaringen (ook wel doodsbriefjes genoemd) werden opgesteld door de dokter na het overlijden van een persoon. Het opstellen van een doodsbriefje bij overlijden was sinds 1865 verplicht. Het briefje ging vervolgens naar de ambtenaar van de burgerlijke stand, waarna de overlijdensakte opgemaakt werd. Doodsbriefjes vermelden, in tegenstelling tot overlijdensakten, de doodsoorzaak en zijn daarom een mooie bron voor stamboomonderzoekers.

Doodsbriefjes zijn geen makkelijke bron. Doktershandschrift heeft de reputatie bijzonder moeilijk leesbaar te zijn. Dat dit blijkbaar iets van alle tijden is valt op te merken uit de nadrukkelijke aanbeveling op de overlijdensverklaringen om duidelijk te schrijven. De leesbaarheid wordt verder bemoeilijkt door de doodsoorzaak, die vaak in de Latijnse term genoteerd is. Om de toegankelijkheid van deze bron te vergoten beginnen onze vrijwilligers op korte termijn met het indexeren van de doodsbriefjes, zodat de overlijdensverklaringen ook via Zoek een persoon op naam doorzoekbaar zijn

Op dit moment zijn de volgende doodsbriefjes digitaal beschikbaar:

Gemeente Chaam (1869-1939) nb. 1915 ontbreekt

Gemeente Dongen (1931-1935)

Gemeente 's Gravenmoer (1907-1930)

Gemeente Tilburg (1877-1941)

Gemeente Udenhout (1900-1925)

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag