#7 Verbouwing Kazernehof: tegenvaller

5
28-07-2022
 • verbouwing
 • vloer
 • bibliotheek
 • studiezaal
 • afwatering

Schade vloerOp 27 juni jl. heeft de oplevering plaatsgevonden van zowel de dakrenovatie als van de verbetering van de afwatering in studiezaal en bibliotheek van ons gebouw. Op zich is alles goed gegaan en volgens planning verlopen. En het belangrijkste is natuurlijk dat we sindsdien geen lekkages meer in het gebouw hebben gehad. Er moesten nog wel wat kleine herstelmaatregelen plaatsvinden. Zoals binnen- en buitenschilderwerk, het verhangen van verlichting en het in werking stellen van rookmelders. Dat allemaal is binnen drie weken hersteld. Echter, bij het verwijderen van de afdekking van de vloeren in studiezaal en bibliotheek zagen we op verschillende plaatsen vreemde plekken zitten. Het bleek schimmel te zijn. Dit is ontstaan nadat het dak eraf was en er juist een regengebied overtrok. Alles stond onder water en een groot gedeelte is onder de afdekking gekomen. Onmiddellijk zijn er maatregelen genomen en werden deze ruimten met waarschuwingsborden afgesloten. Indien er toch iemand in die ruimte moest zijn voor bijvoorbeeld werkzaamheden dan zijn er zogenaamde anti-schimmelmatten bij de uitgang neergelegd, zodat je de schimmel niet verder het gebouw inneemt. Zodoende houden we het allemaal veilig. De schade die de schimmel heeft aangebracht is zo dramatisch dat besloten is om de complete vloer in beide ruimten te vervangen.

Schade vloerDeze drastische beslissing heeft tot gevolg dat we nog steeds niet de bezoekers van de studiezaal kunnen verwelkomen en hebben dit daarom uitgesteld naar begin oktober a.s. We vinden dat heel erg jammer. Wat gaat er de komende weken nu gebeuren? Op 8 augustus wordt de oude vloer er uitgehaald en dezelfde week de nieuwe vloer erin gelegd. Vanaf 23 augustus zal de studiezaal en bibliotheek van boven naar beneden grondig worden schoongemaakt zodat het er spic en span uit zal zien en tenslotte zal vanaf 5 september de inrichting van beide ruimten plaatsvinden. Dat betekent tafels, stoelen, boeken, stellingen, etc.. Deze staan nu vrijwel allemaal in opslag bij een extern bedrijf. Als alles meezit zouden we wellicht eerder open kunnen dan oktober, maar dat is echt afwachten. Houd onze website dus in de gaten.

En dan is het eindelijk, eindelijk klaar en hebben we een gebouw gekregen om door een ringetje te halen en kunnen we de studiezaalbezoekers met open armen ontvangen. Geen lekkages meer, een compleet nieuwe vloer en wat we vooral belangrijk vinden is dat we de bezoekers weer ‘live’ kunnen zien en spreken in plaats van online of telefonisch. De heropening zou dan plaatsvinden begin oktober. En op deze dag hebben we dan ook eindelijk iets te vieren. Tot dan!

4 reacties

Reageren
 1. luud | Aug 23, 2022
  @Ronald Waarom niet even een e-mail gestuurd met de vraag of het verzoek om stukken in te zien? Dat kan gewoon, ook de afgelopen maanden hebben meerdere onderzoekers hier archief ingezien. Konden die stukken niet voor je gedigitaliseerd worden? Dan kan je onderzoek toch doorgaan.
 2. Ronald | Aug 07, 2022
  tijdens de verbouwing zou je ook op een andere locatie (bibllotheek TextielMuseum bv.)  je dientstverlening (= Mommerkwartier) kunnen doen, toch? Ik heb ook veel niet gedigitaliseerde bronnen niet kunnen raadplegen voor mijn onderzoek, zeer frusterend.
 3. luud | Jul 28, 2022
  @Rob Er kunnen al weer heel lang bezoekers langskomen op afspraak. Dus de dienstverlening is al weer een tijdje gaande. Bovendien hebben we onze digitale dienstverlening sterk uitgebreid en kunnen veel onderzoekers toch wel aan de slag blijven of komen
 4. Rob | Jul 28, 2022
  Op 10 maart 2020 ging het RAT dicht vanwege corona en afgezien van de paar momenten dat het alleen maar op afspraak zeer beperkt toegankelijk was is het dus ruim twee jaar en zeven maanden voor bezoekers gesloten geweest.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag