#5 Verbouwing Kazernehof: einde nadert

4
11-05-2022
 • afwatering
 • dakrenovatie
 • bibliotheek
 • studiezaal
 • verbouwing

Glasplaten m.b.v. de torenkraanOp 14 juni 2022 is de oplevering gepland van de verbouwing van Regionaal Archief Tilburg, mits alles verloopt zoals nu gepland. Ons pand is dan voorzien van een nieuw geïsoleerd dak en de afwatering is verbeterd in zowel studiezaal als bibliotheek. Inmiddels zijn de daken aan de lange kant van ons gebouw aan de Kazernehof en aan de Huzarenstraat volledig voorzien van nieuwe daklatten, folie en isolatiemateriaal. Vervolgens is verder gegaan met de daken aan de voorkant van ons gebouw en aan de kant aan de Jan Aartestraat. Een groot deel daarvan is al gereed. Daarbij werden alle dakramen eruit gehaald en meteen afgesloten met houten platen. Na een paar weken werden de dakramen weer teruggezet en stroomde het licht ons gebouw weer in.

Ondertussen werd er ook druk gewerkt aan de verbetering van de afwatering in studiezaal en bibliotheek. Zo werden van twee losse dakgoten één lange aaneengesloten dakgoot gemaakt en werden alle ramen in de lichtstraten vervangen. Dat laatste gebeurde door het plaatsen van een torenkraan in de Ordonnansenstraat, die de glazenplaten over het dak naar de studiezaal en bibliotheek tilde. Een hele operatie, waarbij de hele straat tijdelijk moest worden afgezet. Binnen een dag was het karwei geklaard.

Tussen het eruit halen en het weer plaatsen van de lichtstraten zat wel een aantal weken. Het dak werd in de tussentijd afgedekt met bouwzeil, maar lekvrij was het niet. Ingepakte daken studiezaalVrijwel bij elke bui stroomde het water wel ergens naar binnen. Daarna is het dak als het ware ingepakt om dat te voorkomen.
Water stroomt waar het niet gaan kan. Zo ook zaterdagmiddag 7 mei, toen Tilburg werd getroffen door stevige buien. Het gevolg was een ondergelopen studiezaal, maar dat werd allemaal snel verholpen. Er zijn ook andere schades opgetreden tijdens de verbouwing, en ook daar werd snel opgetreden. Er is isolatiemateriaal vanaf het bouwterrein op twee auto’s gewaaid en de steigers die aan het pand vast hebben gezeten veroorzaakten gaten in de muren. Het is allemaal opgelost.

Nog vijf weken tot de oplevering, maar …. dan kunnen we nog niet open. Wellicht komen uit de oplevering nog wat herstelwerkzaamheden, die uitgevoerd moeten worden. Vervolgens moet alles worden schoongemaakt en dan moeten studiezaal en bibliotheek nog worden ingericht. Verwachting is dan ook dat we vanaf 1 augustus alle bezoekers van de studiezaal weer kunnen verwelkomen. Kortom, nog even geduld. We zijn er bijna.

3 reacties

Reageren
 1. Tr | May 12, 2022
  Dan kunnen we weer naar ons vertrouwde plekje in de studiezaal...  
 2. astrid | May 12, 2022
  nee, we tellen onze zegeningen :-)
 3. Rob | May 12, 2022
  Gelukkig hebben we dit jaar geen winter gehad met een week of drie vorstverlet.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag