Film van de maand #17 Olof-races

2
25-05-2021
  • filmcollectie
  • Youtube
  • Beekse Bergen
  • Hilvarenbeek
  • Tilburg
  • Olof
  • Olof-races
  • motorsport
  • uit de beeldcollectie
  • film van de maand
Coureurs tijdens de Olof-races. Foto: Rien Siers (nr. 1238_F0204), collectie Regionaal Archief Tilburg.Vergeet het circuit van Monaco of van Zandvoort. Het terrein van de Beekse Bergen was in de jaren zestig en zeventig het decor voor de internationale Olof-races. In 1968 organiseerde het Tilburgs Studenten Corps Sint Olof de races voor de eerste keer. Zoals op de foto van Rien Siers te zien is, was het een groot internationaal evenement. Met jaarlijks tussen de 20.000 en 50.000 bezoekers zaten de tribunes vol. Daarnaast betraden nationaal en internationaal bekende coureurs het circuit. Nederland werd onder andere vertegenwoordigd door Wil Hartog, Boet van Dulmen en Jack Middelburg. 

De film van deze maand toont beelden van de coureurs die deelnemen aan de races, waarschijnlijk in 1972. Motoren en auto's rijden via de N-weg richting de Beekse Bergen. Het is een fragment uit de film "Kees de Sloper en andere Tilburgse beelden" door Joyce Roksnoer. 

De tekst loop door onder het fragment. 

De coureurs arriveren

De film opent met enkele beelden van Tilburg omstreeks 1972. We zien korte shots van de nieuwbouw van Interpolis aan de Conservatoriumlaan, de Maartenskerk in de Reit en de Noordhoekse kerk. Daarna volgt een langer fragment van de Olof-races. Helaas zijn het geen bewegende beelden van de race zelf, maar wel van de aankomst van de coureurs. Ze rijden rustig richting de Beekse Bergen, terwijl een verkeersregelaar alles in de gaten houdt. 

Het einde van de races

De eens succesvolle races kennen helaas een tragisch einde. In 1979 werd de laatste race in Hilvarenbeek gereden. Dit jaar verongelukte de 31-jarige coureur Theo van de Wiel (1948-1979) en werd het circuit uit veiligheidsoverwegingen afgekeurd. Dit was echter niet het eerste dodelijke ongeval. Enkele jaren eerder overleed de Duitse coureur Gerhard Thurow (1934-1976) al tijdens een crash op de Hilvarenbeekse baan. In 1980 werd nog eenmalig een Olof-race georganiseerd op het circuit van Zandvoort, maar dit was vanwege te weinig publiek slechts een eenmalig evenement.  

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag