Eén jaar coronafotografie. Een overzicht in 20 verrassende foto's.

5
01-04-2021
 • fotocollectie
 • archief
 • William van der Voort
 • Maria van der Heyden
 • fotografie
 • coronacollectie
 • Covid-19
 • corona
 • uit de beeldcollectie
Ambulance medewerker. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280242).Ruim een jaar geleden werd alles anders. Het was al vrij snel duidelijk dat de pandemie een grote impact zou hebben op het dagelijks leven. Om de crisis goed te documenteren voor het nageslacht werd binnen Regionaal Archief Tilburg al in maart 2020 besloten tot het aanleggen van een speciale coronacollectie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het laten fotograferen van de veranderende wereld. Archief 1728 was geboren. 

Een jaar geleden konden we ons nog niet beseffen dat we een jaar later nog steeds dagelijks te maken hebben met de pandemie. In de eerste instantie stuurde het archief twee fotografen op pad voor een kort documentatieproject. Weken werden echter maanden en maanden werden een jaar. Via dit blog blikken we in twintig foto's terug op een jaar coronafotografie met de prachtige beelden van William van der Voort en Maria van der Heyden

Alle foto's uit de coronacollectie mogen gebruikt worden onder vermelding van de fotograaf en collectie Regionaal Archief Tilburg. Je doorzoekt de collectie eenvoudig door covid-19 te combineren met een zoekterm (zorg, onderwijs, horeca etc.).

1. Het prille begin: handen wassen

De rolstrappen bij de AaBe fabriek op 28 maart 2020. Een moeder spoort haar zoontje aan om zijn handen te desinfecteren. Dit is de eerste foto die werd gemaakt voor de coronacollectie van Regionaal Archief Tilburg.

Handen wassen 28 maart 2020. Fotograaf Maria van der Heyden, fotonummer 17280200.

2. Bier op bestelling

De horeca moet op zondag 15 maart 2020 om 18.00 uur. voor het eerst de deuren sluiten. De horeca is echter inventief en er ontstaan spontaan bezorgdiensten. Zo organiseert café Little Devil in de sluitingsperiode een geïmproviseerde bezorgservice voor speciaalbieren. Een fietskoerier bezorgt bier in Goirle op 10 april 2020. Uiteraard wordt de anderhalve meter afstand in acht genomen.

Bier bezorging in Goirle. Fotograaf William van der Voort. Fotonummer 17280107.

3. Eenzame verjaardagen

In verzorgingshuizen is een tijd geen bezoek welkom. Om toch de 93ste verjaardag van een bewoner te vieren op 10 april 2020 hebben familieleden felicitaties op het raam geplakt. In spiegelbeeld, zodat het vanuit het zorgcentrum leesbaar is.

Ballonnen tegen het raam. Fotograaf William van der Voort. Fotonummer 17280156.

4. Zorgen in witte pakken

Ambulancemedewerkers van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) zijn onherkenbaar in witte de beschermende overalls en mondkapjes.

Ambulance mederwerkers. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280312.

5. Smartphone wiskunde

De scholen zijn gesloten op 10 april 2020. Een wiskundedocent geeft online les vanuit zijn lokaal in het 2college Durendael. Met behulp van tafels en wiskundeboeken heeft hij een statief gebouwd om de les te filmen.

Online wiskunde. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280255.

6. Een lege kerk met Pasen

Een lege Sint Lucaskerk tijdens de Pasen. De paasmis van 12 april 2020 werd gefilmd en was via een livestream te volgen.

Paasmis Lucaskerk. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280260.

7. Woningsdag

Koningsdag 2020 wordt thuis gevierd. Twee zusjes vieren hun eigen koningsspelen met sjoelbak en oranje mantels in de Nazarethstraat. De teddyberen achter het raam horen bij de berenjacht. Tijdens de lockdown plaatsen mensen beren achter de ramen om de dagelijkse wandeling voor kinderen leuker te maken.

Koningsdag. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280347.

8.Strenge grenscontroles bij Goirle

Vanwege de pandemie besluit de Belgische overheid om de grenzen te sluiten. Dit geldt ook voor de grensovergang tussen Goirle en Poppel. Belgische agenten met mondkapjes controleren of automobilisten de juiste formulieren hebben om de grens te mogen passeren. 

Grenscontroles. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280460.

9. De uitdagingen van thuiswerken

De scholen zijn in het voorjaar van 2020 gesloten en er wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit zorgt voor grote uitdagingen wanneer gewerkt moet worden met twee kinderen aan dezelfde tafel.

Thuiswerken. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280395.

10. Kapje op, trein in

Een groepje jongeren met mondkapje op het station van Tilburg. Vanaf 1 juni is het dragen van een niet medische mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Daarnaast is het door alle maatregelen rustiger op het station dan normaal gesproken.

Mondkapjes openbaar vervoer. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280538.

11. Zwieren & zwaaien

Kermis in Moergestel op 3 juli 2020. Dit is de eerste kermis die dankzij de versoepelingen doorgaat. Op de grond van het Sint Jansplein staan verschillende markeringen om de bezoekersstroom te regelen zodat men veilig afstand tot elkaar kan houden. Op de achtergrond spreken twee toezichthouders met een groepje bezoekers. Later in augustus worden de maatregelen weer aangescherpt, waardoor kermissen later in het jaar toch nog worden afgelast.

Kermis Moergestel. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280610.

12. Een smakelijk protest

Op 14 oktober wordt de horeca vanwege de tweede golf weer gesloten. Dit is voor Luc Martin, eigenaar van lunchzaak en bakkerij Pig and Rye, aanleiding om Fuck Corona tompouces te verkopen.

Fuck Corona tompouces. Fotograaf Maria van der Heyden. Fotonummer 17280633.

13. Harde lockdown vanaf de feestdagen

Op 14 december 2020 wordt een harde lockdown aangekondigd. In Dongen kijkt een echtpaar met hond naar de toespraak die minister-president Mark Rutte vanuit het torentje geeft. Ondanks de strenge maatregelen is het huis toch in kerstsferen gehuld.

Persconferentie. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280728).

14. Geschreven protesten

De frustraties nemen toe vanwege de langdurige strenge maatregelen. Dit komt tot uiting in graffiti, zoals hier om de hoek bij het Tilburgse ROC: "De lockdown maakt studenten kapot!".

Lockdown graffiti. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280752).

15. Maatregelen bij opvang Traverse

Fotograaf Maria van der Heyden kreeg een zeldzaam inkijkje bij Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse. Een cliënt desinfecteert zijn doorleefde handen. Soms vertelt een detail een heel verhaal.
 
Traverse. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280423).

16.Raambezoek

De gang van zorgcentrum De Eikelaar is omgebouwd tot 'Kletskamer'. Bezoekers nemen plaats in de gang en de bewoner zit in een deuropening achter plexiglas. Vanwege de maatregelen kunnen echtparen elkaar hierdoor wekenlang niet aanraken.

Bezoek. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280567).

17. De avondklokhond

Op zaterdag 23 januari 2021 wordt de avondklok van kracht. Er zijn echter enkele uitzonderingen zoals mensen in vitale beroepen, mantelzorgers, maaltijdbezorgers én hondenbezitters. De avondklokhond wordt een begrip. Een vrouw wandelt met haar hond door een donkere verlaten straat terwijl ze op haar telefoon kijkt.

Avondklokhond. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280766)

18. De 2874 Kaarsjes

Precies een jaar nadat de eerste Nederlandse patiënt met corona wordt vastgesteld is er een herdenkingsceremonie in de Hasseltse kapel. Ter nagedachtenis aan de 2874 coronaslachtoffers worden vele kaarsjes gebrand in de vorm van een groot hart. Bij de bijeenkomst in de kapel brandden eerder al precies 2874 kaarsjes.

Herdenking. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280917).

19. Toch een beetje carnaval

Vanwege de epidemie mochten grote carnavalsevenementen niet doorgaan. Mensen vieren in Kruikenstad toch een eigen feestje op kleine schaal. Drie mensen met carnavalskleding zijn wat zoekende op de Heuvelring voor parkeergarage Heuvelpoort. De hond draagt ook een kruikensjaal.

Carnaval. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280833).

20. Op naar de stembus

Tenslotte heel actueel de verkiezingen. Vanwege de pandemie zijn de tweede kamer verkiezingen in 2021 over drie dagen verspreid (15 t/m 17 maart), waarvoor de eerste twee dagen zijn gereserveerd voor mensen die tot de risicogroepen horen (ouderen, zwakke gezondheid etc.). Daarnaast zijn er nieuwe stemlocaties waar veilig gestemd kan worden zoals de stembus (inclusief woordgrap).

Stembus. Fotograaf Maria van der Heyden (fotonummer 17280959).

2 reacties

Reageren
 1. Jan | Apr 30, 2021
  Indrukwekkende serie
 2. Rob | Apr 02, 2021
  Prachtige foto's. Complimenten aan Maria en William.

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag