De coronacrisis in Tilburg en omstreken in foto’s

16
12-05-2020
  • Dongen
  • Berkel-Enschot
  • Tilburg
  • Maria van der Heyden
  • William van der Voort
  • Covid-19
  • foto's
  • corona
Corona-Teststraat GGD-Maria van der HeydenSommige gebeurtenissen hebben grote gevolgen die nog decennialang doordreunen. Denk bijvoorbeeld aan de aanval op de Twin Towers op 11 september 2001, een gebeurtenis die in het collectief geheugen is opgeslagen. Zo is het ook met de coronacrisis. Reden voor Regionaal Archief Tilburg om actief te verzamelen en in beeld vast te leggen wat er nu in Tilburg en omgeving gebeurt. Deze pandemie heeft wereldwijd verstrekkende gevolgen, die doorwerken op lokaal niveau. Dat ons leven op zijn kop staat is te zien in deze  bijzondere fotocollectie.

Regionaal Archief Tilburg heeft twee fotografen, Maria van der Heyden en William van Spandoeken bij zorgcentrum Het Laar - William van der Voortder Voort, opdracht gegeven om de coronacrisis te documenteren in Tilburg en omstreken. In de maand april gingen zij op pad, wat resulteerde in een schitterende collectie foto’s van de lege straten, beren voor de ramen, de corona-teststraat, een ambulance-broeder, de situatie in een verzorgingshuis, (bijna) lege scholen, een online paasmis, een verlaten Spoorpark, station en snelweg en nog veel meer. De foto’s leggen vast hoe we met zijn allen omgaan met deze bijzondere situatie. Deze foto’s zijn vanaf nu te zien - en te downloaden - via de fotodatabank van Regionaal Archief Tilburg. Ook toekomstige generaties kunnen zo zien hoe wij de coronacrisis zijn doorgekomen.

Fitness clinic in de Reeshof  - Maria van der HeydenMensen zullen zich deze periode nog lang herinneren: de hele maatschappij die stil ligt, de ic’s vol met ernstig zieke coronapatiënten, niet meer op bezoek mogen bij opa’s en oma’s, de gesloten horeca. Het culturele leven ligt plat (schouwburgen, concertzalen en bioscopen zijn dicht), we werken massaal thuis, de scholen zijn gesloten (op een paar leerlingen na), kinderen krijgen thuis en online les, winkels, kappers en sportscholen zijn lange tijd gesloten. Ook de termen ‘intelligente lockdown’, ‘anderhalvemetersamenleving’ en ‘het nieuwe normaal’ zijn niet meer weg te denken uit ons vocabulaire. Deze situatie zorgt ook voor meer sociale cohesie en veel initiatieven om elkaar te steunen en een hart onder de riem te steken.

Een van de taken van Regionaal Archief Tilburg is het documenteren van de 2College Ruivenmavo Berkel-Enschot, wiskundedocent maakt video van zijn les - Maria van der Heydensamenleving. Voor toekomstige onderzoekers is het belangrijk dat zij materiaal hebben om onderzoek te kunnen doen, vooral als het een periode betreft die als een cesuur, een scheidslijn, zal worden gezien met de voorgaande periode. Grote kans dat men zal spreken van een periode voor en na de coronacrisis. Het archief houdt zich niet alleen bezig met het acquireren van (oudere) archieven, maar houdt ook actief de ontwikkelingen in de maatschappij bij. Zo nodig anticipeert zij daarop, zoals nu.

Corona-Konigsdag bingo op afstand-Maria van der HeydenHet fotomateriaal is voor iedereen hier beschikbaar. Een andere manier om bij de foto's te komen: ga naar 'zoek een foto of geluid' en  typ als trefwoord 'corona' of 'Covid-19'. De foto’s zijn op hoge resolutie te downloaden en rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de naam van de fotograaf en 'collectie Regionaal Archief Tilburg'. In de komende periode van versoepeling van de maatregelen wordt de collectie nog aangevuld.

De foto's zijn gemaakt door Maria van der Heyden en William van der Voort.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag