Agnes van den Heuvel, Tilburgse onderneemster van het eerste uur

8
15-12-2020
 • vrouwengeschiedenis
 • Tilburg
 • mode
 • archiefonderzoek
Agnes van den HeuvelMarie Jes Ghering-van Ierlant (93 jaar) werd nieuwsgierig naar het leven van haar oma Agnes van den Heuvel (1872-1925). Deze moeder van haar vader Piet van Ierlant overleed al voordat ze zelf werd geboren. Wie was Agnes van den Heuvel, hoe was haar handelsgeest, wat was haar passie, hoe verliep de combinatie met haar huwelijk en moederschap? Ze deed niet alleen onderzoek, maar gaf met steun van haar dochter Denise Ghering een prachtig uitgegeven boek uit. Hiervoor maakte ze gebruik van familiepapieren en de bronnen bij Regionaal Archief Tilburg en het Brabants Historisch Informatie Centrum.

Hoewel Marie-Jes zelf al jaren niet meer in Tilburg woont, blijft ze met haar hart en hoofd met Tilburg verbonden. Marie-Jes van Ierlant werd geboren in Tilburg op 6 december 1928 als oudste dochter van Piet van Ierlant (1897-1973) en Marie-Theresia Joosen (1901-1995). Haar ouders hadden vanaf 1925 een bloeiende dameshoedenzaak in de Heuvelstraat nummer 48. Vooral haar moeder bestierde de zaak. Haar vader Piet van Ierlant raakte vanaf 1932 betrokken als manager bij de successen in de wielersport, en hij was gemeenteraadslid en wethouder.

Haar oma Agnes van den Heuvel werd in 1872 geboren op de Korvelseweg. Haar vader, hoe kan het ook anders, werkt in de textielindustrie. Ze vestigt zich als jonge vrouw rond 1894 in de Zwijsenstraat, waar ze dames- en kinderhoeden verkoopt. Later verhuist de winkel naar de Zomerstraat. Ze trouwt in mei 1895 met Frans van Ierlant (1872-1940). Het jonge paar gaat boven de zaak wonen en al snel worden achter elkaar drie zoontjes geboren. Een zoontje overlijdt op jonge leeftijd. Na 1905 volgen nog twee zonen en twee dochters. Uit de foto's die in het boekje zijn gepubliceerd, zien we dat haar kinderen prachtig werden aangekleed. Van ophouden met de zaak was geen sprake. Marie-Jes doet uitgebreid uit de doeken hoe ze haar passie voor haar zaak blijft voortzetten, ondanks ze ze zich moet aanpassen aan de baan van haar man. Agnes heeft gedurende haar arbeidzaam leven vijf hoedenmodezaken geleid. 
Ze overlijdt al op jonge leeftijd in 1925, getroffen door trombose. 

De oplage is beperkt en de publicatie is niet te koop. Wanneer er belangstelling voor is, wordt overwogen exemplaren bij te drukken. Het boekje is in ieder geval in te zien bij Regionaal Archief Tilburg. Het is opgenomen bij de collectie van haar zoon Piet van Ierlant (1420).


Gerelateerde blogs
Artikel d.d. 26 januari 2010: Oud-wethouder Piet van Ierlant, sportstimulator van het eerste uur;
Artikel d.d. 28 juni 2010: Tourliefhebbers opgelet;
Artikel d.d. 13 juni 2013: Tilburg en de Tour de France;
Artikel d.d. 26 oktober 2017: 15-jarig Tilburgs meisje verzamelt handtekeningen van Tommies op 27 oktober 1944

2 reacties

Reageren
 1. Yvonne | Dec 25, 2020
  Bedankt voor uw reactie. We hebben twee exemplaren gekregen, een voor de bibliotheek en een voor de collectie Piet van Ierlant. 
 2. Dries | Dec 25, 2020
  Met belangstelling kijk ik uit naar wat maar ook vooral hoe het leven van deze zakenvrouw op papier is komen staan. Zelf zoek ik ook naar een vorm daarvoor over mijn overgrootmoeder. Als "straks" de studiezaal van het RAT weer open mag hoop ik dit boek in te mogen zien. Dries Baeten

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag