Inschrijving geopend voor de Lanciersprijs 2021

12
20-10-2020
  • prijs
  • onderzoek
  • Lanciersprijs
  • bronnen
  • archieven
Logo lanciersprijsUPDATE:  de termijn voor inschrijving is inmiddels voorbij.

Regionaal Archief Tilburg schrijft voor de derde keer de Lanciersprijs uit. Doel van de prijs is het stimuleren van onderzoek in de uitgebreide bronnencollectie. In 2017 werd de prijs gewonnen door Willem Vermeulen met een informatica-scriptie. Pieter Tops won in 2019 met zijn boek Een ongetemde buurt: achterstand, ondernemingszin en criminaliteit in een volksbuurt de tweede editie van de Lanciersprijs. Wie volgt Willem en Pieter op?

In totaal beheert het archief in Tilburg ruim 12 kilometer aan historisch materiaal. Dit zijn onder andere documenten, kranten, kaarten, plattegronden, bevolkingsregisters, foto’s, films, negatieven, geluidsbanden, ansichtkaarten, bidprentjes, posters en affiches. Dagelijks wordt hierin (steeds meer online) onderzoek gedaan, voornamelijk door mensen die stamboomonderzoek verrichten of die een bouwtekening nodig hebben.

Lanciersprijs 2019. Winnaar Pieter Tops met de juryleden. Foto: William van der Voort.Eén van de strategische speerpunten van het archief is het bevorderen van archiefonderzoek, liefst zo breed mogelijk, dus ook in minder voor de hand liggend materiaal. De Lanciersprijs is daarin een stimulans.

De prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een onderzoeker die de bronnen van Regionaal Archief Tilburg heeft gebruikt en daarvan een (digitale) weerslag heeft gemaakt. Dit kan zijn in de vorm van een scriptie, een film of documentaire, een roman, podcast, theaterstuk of game, een publicatie op internet, een gedrukte publicatie of zelfs in een andere vorm. Voorwaarde is dat een substantieel deel van het onderzoek is Lanciersprijs2019. De shortlist: vlnr. Pieter Tops, Erik-Jan Broers, Lenneke Willemstein en Jorgen Janssens. Foto: William van der Voortuitgevoerd in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, eventueel in combinatie met onderzoek in een ander archief. Het gebruik van de bronnen moet verifieerbaar zijn.

De jury bestaat uit René Bastiaanse (historicus, presentator van De wandeling, voormalig directeur van het Brabants Historisch Informatie Centrum), Ad van den Oord (zelfstandig gevestigd historisch onderzoeker en publicist) en Astrid de Beer  (historica, projectleider bij Regionaal Archief Tilburg). De juryleden zullen onder andere letten op de creatieve manier van het gebruik van de bronnen en het vernieuwende in de presentatie van de resultaten.

Voorwaarden Lanciersprijs
1. Je doet onderzoek, of hebt onderzoek gedaan, in de (digitale)    
    collecties van Regionaal Archief Tilburg.
2. Hiervan is een weerslag gepubliceerd (online/offline/live).
3. Het gebruik van bronnen is verifieerbaar.
4. Publicatie ligt tussen 1 maart 2019 en 1 maart 2021. 

Deadline

Inzendingen kunnen tot en met 1 maart 2021 worden opgestuurd naar de jury via  lanciersprijs@regionaalarchieftilburg.nl. De jury heeft een analoog of digitaal exemplaar nodig om te kunnen beoordelen.
Download hier het  Aanmeldformulier Lanciersprijs 2021

Prijsuitreiking

Op 1 april 2021 wordt de shortlist bekend gemaakt. Op 15 april 2021 is de prijsuitreiking. Van de genomineerden wordt verwacht dat ze hun onderzoek die dag ook presenteren. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 750.

Voor meer informatie: stuur een mail naar astrid.de.beer@regionaalarchieftilburg.nl

De foto's zijn gemaakt door William van der Voort

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag