De coronacrisis in beeld. Update juni.

5
03-07-2020
 • Udenhout
 • Oisterwijk
 • Tilburg
 • horeca
 • museum
 • zorg
 • onderwijs
 • Maria van der Heyden
 • uit de beeldcollectie
 • coronacollectie
 • fotocollectie
 • corona
 • Covid-19

Foto 17280538 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief TilburgRegionaal Archief Tilburg werkt actief aan het documenteren van de coronacrisis. Een belangrijk onderdeel hiervan zijn professionele foto’s. Dit leverde al eerder prachtige beelden op en vanaf vandaag is weer een nieuwe selectie beschikbaar in de beeldbank. De maand juni stond in het teken van het oppakken van het dagelijks leven binnen de richtlijnen van het RIVM.

De scholen zijn weer begonnen!

17280552 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief Tilburg.Na een periode van digitale lessen verwelkomde middelbare scholen weer leerlingen op locatie. Het Tilburgse 2College Jozefmavo hangt vol met linten en pijlen. Zo wordt de juiste looproute aangegeven. Daarnaast moeten leerlingen regelmatig de handen ontsmetten en zitten ze uit elkaar. Er is ook goed nieuws, want leerlingen mogen wel weer buiten sporten. Op 2College Cobbenhagenlyceum werd weer een partijtje volleybal gespeeld.

Kwetsbare ouderen

17280569 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief TilburgFotograaf Maria van der Heyden nam ook een kijkje bij de meest kwetsbare doelgroep: de ouderen. Ze bezocht zorgcentrum De Eikelaar in Udenhout, waar ze meekeek met de strenge bezoekersregeling. Om bewoners te beschermen tegen het virus is een speciale ontmoetingsruimte gebouwd in de gang. De bewoner kan beschermd door een plastic scherm bezoek ontvangen. Hierdoor is het mogelijk om dierbaren te spreken, maar een knuffel blijft onmogelijk. Gelukkig zorgen de versoepelingen in juli weer voor meer contact.

Reizen met mondkapje

17280541 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief TilburgHet beeld van het openbaar vervoer is ook onherkenbaar. Of beter, de reizigers zijn onherkenbaar. Vanaf 1 juni is het dragen van een niet medisch mondkapje in trein en bus verplicht. Ondanks dat het kapje een groot deel van het gezicht bedekt, zoeken mensen toch naar eigenheid met bijzondere prints.

Genieten op het terras

17280524 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief TilburgEen van de belangrijkste versoepelingen in juni is de heropening van de horeca. Wie binnen wil zitten moet reserveren, maar op het terras mag men vrij aanschuiven. Dit leidt ertoe dat de oppervlakte terras explosief is toegenomen. De Heuvel is omgebouwd tot een groot terras, op de Korte Heuvel mag niet meer gefietst worden en Dorpsstraat en De Lind in Oisterwijk zijn deels afgesloten voor autoverkeer. In tegenstelling tot de stad is op landgoed De Utrecht geen gebrek aan ruimte. Op het terras van bos café In den Bockenreyder worden gasten met geel-zwarte stickers herinnert aan de 1,5 meter afstand.

Houd 1 dino afstand

17280580 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief TilburgDe meest creatieve verwijzing naar de 1,5 meter afstand is te vinden in Natuurmuseum Brabant. Het museum opende in juni weer de deuren en gebruikt de afmetingen van dieren om de afstand tot anderen te illustreren. Zoals de lengte van een dino of de spanwijdte van een oehoe.

Het archief is weer open

17280520 Maria van der Heyden, collectie Regionaal Archief TilburgDankzij alle versoepelingen opende ook Regionaal Archief Tilburg weer de deuren. De hal is bijna een abstract kunstwerk geworden om de afstand tussen bezoekers en medewerkers te garanderen. In het bezoekersprotocol lees je op welke voorwaarden je weer een bezoek kunt brengen aan het archief.  

Het fotomateriaal is voor iedereen hier beschikbaar. Als je een trefwoord combineert met Covid-19 kun je gerichter zoeken of gebruik de filters. De foto’s zijn op hoge resolutie te downloaden en rechtenvrij te gebruiken onder vermelding van de naam van de fotograaf en 'collectie Regionaal Archief Tilburg'. In de komende periode van versoepeling van de maatregelen wordt de collectie nog aangevuld.

Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Maria van der Heyden.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag