Gesneuvelde militairen in Oosterhout

2
02-06-2020
  • WOII
  • WO2
  • Tweede Wereldoorlog
  • Oosterhout
  • militairen
Begraafplaats Veerseweg OosterhoutNa de Tweede Wereldoorlog werd al snel gestart met het in kaart brengen welke geallieerde militairen  waren  gesneuveld en waar en wanneer die zijn  begraven. Al die informatie werd in de gemeentelijke administratie van de gemeente Oosterhout op getypte  lijsten bij elkaar verzameld. Op die lijsten werden de Duitse gesneuvelde militairen vaak aangeduid met: 'unknown German soldier'.

Maar het was in die tijd moeilijk om precies vast te stellen  wie het nu betrof.  In deze tijd  kun je veel informatie over deze militairen opzoeken op de website van de Oorlogsgraven Stichting, waar je ook een graf kunt adopteren.

Dat komt ook omdat in het verleden gelukkig al veel onderzoek is gedaan naar de Tweede Wereldoorlog in Oosterhout. De helaas inmiddels overleden Stan Bol en Cees Kops deden onderzoek naar het leven in Oosterhout tijdens de oorlog bij Regionaal Archief Tilburg. De naam van onderzoeker Jos van Alphen uit Dorst mag in dit rijtje niet ontbreken. De auteurs Cees Joosen en Jan Jolie publiceerden vorig jaar in mei 2019 een boek over vliegtuigcrashes.

Veel van de omgekomen militairen waren Polen. Zij maakten deel uit van de 1e Poolse pantserdivisie onder commando van generaal Stanislaw Maczek. De dertig graven van de omgekomen militairen zijn te vinden op het Pools militaire ereveld.

De elf  Royal Air Force  militairen, die eerder  tussen 1940 en 1942 waren omgekomen, werden begraven aan de Nieuwe Bouwlingstraat. In 1953 werden de stoffelijke overschotten van 21 gesneuvelde Britse militairen overgebracht van de R.K. begraafplaats aan de Veerseweg naar de begraafplaats Jonkerbos  in de buurt van  Nijmegen.

Bij de gemeente Oosterhout werd een hele administratie van de graven  bijgehouden. Nu  enkele dossiers  zijn gedigitaliseerd, is het voor  geïnteresseerden eenvoudiger om  naar de gesneuvelde  militairen  onderzoek te doen. Je vindt  de dossiers hier: 2091_1001  en hier: 2091_1002. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag