Nieuw boek over de vliegtuigcrashes Oosterhout

22
04-05-2019
 • vliegtuigcrashes
 • boek
 • Den Hout
 • Dorst
 • Oosteind
 • Oosterhout
 • Tweede Wereldoorlog
 • WOII
BoekvliegtuigcrashesOosterhout

Op vrijdag 3 mei 2019 vond in het Dorpshuis Den Brink in Den Hout de boekpresentatie   plaats van 'Vliegtuigcrashes in de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Oosterhout'. 
Het boek beschrijft de geschiedenis van de luchtoorlog boven de gemeente Oosterhout in de periode 1940-1945. Want ook na de bevrijding vielen nog slachtoffers.

De auteurs Cees Joosen en Jan Jolie hadden beiden al heel lang interesse in het onderwerp en waren eerder betrokken bij het monument ter herinnering aan de vliegtuigcrash aan de Proostensteeg  Den Hout.  Bij een dergelijk onderzoek mag de naam van  Jos van Alphen zeker niet ontbreken. Op 17 februari 2015 overleed oud-Houtenaar Jos van Alphen in zijn woonplaats Dorst. Van Alphen staat in de regio bekend als kenner bij uitstek van de historie van de Tweede Wereldoorlog. Vooral de Poolse bevrijders hadden zijn belangstelling. In het boek '3 November 1944 De slag om het Markkanaal' beschrijft hij de bevrijding van Den Hout, die hij als twaalfjarige jongen heeft meegemaakt.V.l.n.r. Cees Joosen, Mies van Alphen, Jan Jolie

Al aan het begin van de oorlog in mei 1940 stortte in Den Hout bij de Schransmansdreef een Handley Page Hampden I van het 44 Squadron neer. De hele bemanning, bestaande uit piloot F/O Leslie Ashfield, copiloot P/O Charles Crawley, waarnemer Sgt. Francis McKinlay en radiotelegrafist Cprl Frank Preston, kwam om. Ze werden begraven op de protestantse begraafplaats aan de Nieuwe Bouwlingstraat in Oosterhout.

De zaal was tijdens de boekpresentatie afgeladen vol, ook verschillende nazaten van de omgekomen vaak jonge militairen en de weduwe van Jos van Alphen waren aanwezig.

Het  moment komt steeds dichterbij dat niemand meer leeft die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt.  Daarmee zal de Tweede Wereldoorlog definitief geschiedenis zijn. De Tweede Wereldoorlog ligt ver achter ons, maar leeft nog steeds voort. De steen in de vijver, die de Tweede Wereldoorlog was, zal nog jarenlang doorwerken.

 100615


Link naar Dagblad De Stem.


Het boek is te koop bij:

- Dorpshuis Den Brink, Houtse Heuvel 24a, 4911 AW Den Hout
- Dorpshuis De Klip, St. Franciscusstraat 8, 4849 CG Dorst
- Gemeenschapshuis Oostquartier, Provincialeweg 96, 4909 AL Oosteind
- VVV (gevestigd in CC De Bussel), Torenstraat 10, 4901 EJ Oosterhout
- Boekhandel Het Verboden Rijk, Arendstraat 32, 4901 JK Oosterhout

4 reacties

Reageren
 1. luud | Nov 15, 2019
  Hallo Astrid, Dat weten wij niet, daarvoor moet je bij de uitgever zijn en dat zijn in dit geval de auteurs zelf. Wij hebben die gegevens niet. Succes!
 2. astrid | Nov 13, 2019
  komt er nog een herdruk? zou dit boek heel graag willen hebben. was helaas uitverkocht.
 3. luud | May 10, 2019
  Dank voor deze waardevolle aanvulling Jan!
 4. Jan | May 09, 2019

  De crash van de Handley Page Hampden, zoals hier genoemd in het artikel, is ook terug te vinden in de database "World War II Allied Aircraft Crashes in The Netherlands and North Sea", samen met nog 1549 andere toestellen!

  Zie https://www.airwar4045.nl

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag