Vrijwilligersmiddag 2019: taartjes en praatjes

13
21-11-2019

20191120_145145Regionaal Archief Tilburg maakt dankbaar gebruik van de inzet van een grote groep vrijwilligers. Zonder de inzet van onze vrijwilligers zouden we maar een karige site hebben: zij zijn voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de persoonsgegevens, nadere toegangen en andere inhoudelijke content op onze website waar veel mensen dankbaar gebruik van maken. Daarom zetten wij onze vrijwilligers graag in het zonnetje. Woensdag 20 november werd de jaarlijkse vrijwilligersmiddag georganiseerd: tijd voor een taartje en een praatje!

De middag werd geopend door Gert-Jan de Graaf, hoofd archief. Hij benadrukte hoe blij we als archief zijn met onze vrijwilligers en vatte in cijfers samen wat zij het afgelopen jaar voor ons betekend hebben:

Via ‘Zoek een persoon’ op onze website zijn de gegevens van miljoenen personen te raadplegen. Het afgelopen jaar zijn er weer een boel gegevens aan toegevoegd. Van de meer dan 1000 openbare bevolkingsregisters worden momenteel de laatste 20 registers ingevoerd. Wat de burgerlijke stand betreft zijn we bijna bij met de registers die momenteel openbaar zijn. Ook wordt er momenteel de laatste hand gelegd aan het invoeren van de doopboeken van voor 1800, hierna komen de huwelijksboeken aan de beurt. Tot slot worden er ook elke week weer tientallen bidprentjes aan de database toegevoegd.

Het ontsluiten van de notarisrepertoria in ons Velehanden-project ‘Notaris van toen zoekt transcribent van nu’ maakt ook grote vorderingen. Zaten we vorig jaar nog rond de 60% voltooiing, dit jaar tikt de teller al 85% aan! Ook qua nadere toegangen is de site weer flink bijgevuld met nadere toegangen op protocollen uit de schepenbanken van Tilburg en Goirle, Loon op Zand, Moergestel en Oisterwijk. Mocht je hierna nog geen genoeg hebben van oud archiefmateriaal, kun je ook terecht op de Charterbank, waar bijna elke week nieuwe transcripties op verschijnen.

Ook in zaken die niet direct op de website te zien zijn vervullen onze vrijwilligers een grote rol: zo verpakken zij archiefstukken, maken stukken schoon, maken inventarissen op archieven, pluizen dozen vol varia uit en nog veel meer!

20191120_145956Na Gert-Jan was het de beurt aan Gilles de Beuckelaer. Gilles heeft in het archief zowel voor zijn bachelor-, als masterscriptie onderzoek gedaan naar Belgische vluchtelingen in Tilburg tijdens de Eerste Wereldoorlog. Tijdens zijn lezing Wij zijn geen nummer vertelde Gilles levendig over hoe men destijds in Tilburg omging met de opvang van Belgische vluchtelingen. Hij plaatste hierbij het accent op de Belgische kinderen. Die opvang was goed geregeld: men kon naar school en ook qua eten kwamen de kinderen niets tekort. Tot slot legde Gilles nog enkele interessante verbanden tussen de situatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de situatie met de huidige vluchtelingencrisis.

Hierna was het natuurlijk tijd voor de borrel! En het bleef nog lang onrustig op de Kazernehof…

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag