Envelop schepenbankarchief Alphen en Chaam geopend

10
29-10-2019
  • restauratie
  • digitalisering
  • Chaam
  • Alphen
  • schepenbank
Schepenbank Alphen en ChaamVoorbereiding digitalisering
Bij de digitalisering van een oud archief komt best wat kijken. Voordat alle pagina's kunnen worden gedigitaliseerd, moeten die een voor een worden nagekeken. Zijn de pagina's wel vlak bijvoorbeeld en niet gekreukt, anders krijg je bij de scan slechts een halve tekst te zien. In vroegere tijden werd geschreven met een ganzenveer en de inkt gedroogd met fijn zand. Al die vele zandkorrels worden voor digitalisering verwijderd. Tot slot worden kleine restauratie handelingen verricht. Al die werkzaamheden samen wordt eerstelijns conservering genoemd.

Schepenbankarchief Alphen en Chaam 1570-1810
Bij Regionaal Archief Tilburg wordt dit omvangrijke archief bewaard en komende tijd gedigitaliseerd. De scans komen op de website te staan.
De schepenbank Alphen en Chaam bestond uit zeven schepenen, vier uit Alphen en drie uit Chaam. Tot 1811 werd hier recht gesproken, maar ook vele zaken van burgers kwamen hier terecht zoals boedelinventarissen en testamenten. Als er echt serieuze criminele feiten waren begaan, werd er uitgeweken naar de schepenbank in Breda. Inwoners van Riel waren aangewezen op de schepenbank in Hilvarenbeek.

Bijzondere vondst 
Het blijft altijd zeer bijzonder wanneer je bij het doornemen al die papieren documenten plotseling een gesloten envelop aantreft. Het overkwam Mascha van den Hout van DP Conservation. Na opening van de envelop in overleg met de gemeentearchivaris Yvonne Welings bleek het te gaan om rekeningen voor het minderjarige weeskind Adriaan van vader Adriaan (Adriaen) Arij Geerden in maart 1796. Schepenbank Alphen en Chaam, enevelop geopendDe familie woonde in Chaam. Waarom die rekeningen in een gesloten envelop zijn bew
aard, is niet bekend. Wat uit die rekeningen wel duidelijk wordt, is dat kleding in die tijd bepaald geen wegwerpproduct was, de kosten voor elk kledingstuk werd verantwoord.

Opening van een boedelinventaris
Misschien leuk om te weten dat we in 2012 al een event hebben georganiseerd rondom het openen van een boedelinventaris en we dit filmpje hebben gemaakt. Ook weer een archiefstuk uit het schepenbankarchief van Alphen en Chaam, zou dat toeval zijn?Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag