Textielarbeider Cees de Jong (1923-2008)

4
20-08-2019
 • vakbond
 • textielindustrie
 • werkeloosheid
 • ondernemingsraad
 • Textiel
 • Tilburg
 • aanwinst
 • Goirle

Voorkant boek Lou Keune Kees de JongCees de Jong werd in 1923 in Goirle geboren en overleed in maart 2008. Eind van de vorige eeuw werkte hij als textielarbeider bij de textielfabriek Swagemakers Bogaers. Grootouders en ouders waren textielarbeiders, de appel viel niet ver van de boom. Als lid van de Ondernemersraad (OR) maakte hij de sluiting mee van de fabriek Swagemakers Bogaers. Hij werkte veertig jaar in de textielindustrie, maakte de bloei mee maar ook de ondergang. Maatschappelijk was hij zeer actief, gemeenteraadslid en vakbondslid. In 1978 raakte hij werkloos.

 

Cees de Jong zal altijd in de annalen van de Tilburgse geschiedenis herinnerd worden omdat in 2000 een omvangrijk boek over hem werd samengesteld door Lou Keune 'Kees de Jong, textielarbeider van de twintigste eeuw'.  Zelf schreef hij zijn naam met een C. Uniek bij deze geschiedschrijving is dat in dit boek de ervaringen van de textielarbeiders zelf werd vastgelegd. In die tijd werden tientallen textielfabrieken in Tilburg gesloten en een aantal studenten en onderzoekers van de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg legden die ervaringen van de textielarbeiders vast. Cees de Jong was ook een van de auteurs van het 'SWArtBOek, macht en onmacht de ondergang van spinnerij swabo'.

Kamgarenspinnerij Swagemakers-Bogaerts, Jac. van Vollenhovenstraat. Foto Wil van Dusseldorp

Zijn oudste dochter had nog papieren van haar vader bewaard en heeft die in 2019 geschonken. Het archiefnummer is 1710. Het betreft vooral documentatie over de tijd van Cees de Jong in de Ondernemingsraad (OR). Een prachtig tijdsbeeld, relatief kort geleden.

1 comment

Reageren
 1. Frans | Oct 22, 2019
  Leuk, ik heb hem nog gekend en met gewerkt, heb zelf ook nog paar prentjes van SB, was un leuke tijd

  Reageren

  Contact en informatie
  sluit Hulp nodig?
  We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
  Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

  sluit Online op dit moment
  chatOnline -
  Stel een vraag