Communicantjes en samen voetbal kijken

10
24-05-2019
  • Tilburg
  • aanwinst
  • Broekhoven
  • visserijbuurt
  • vogeltjesbuurt
  • foto’s

Communicantje. (foto: Anja van Eersel)Een paar weken geleden ontving Pieter Tops uit handen van Theo Thomassen de Lanciersprijs voor een “voorbeeldige sociale biografie van een volksbuurt”. In het boek “Een ongetemde buurt” beschrijft Pieter Tops de geschiedenis van de Vogeltjes- en Visserijbuurt. Voor dit boek deed hij uitgebreid onderzoek in het archief. Dat er geen foto’s in het boek staan,  zal misschien ook veroorzaakt zijn, doordat er bijna geen beelden van de buurt in onze fotodatabank te vinden waren.  

Gelukkig hebben we sinds kort wèl beelden: fotograaf Anja van Eersel maakte in 2013 en 2014  foto’s in deze buurt. Zij was er toen de buurt werd gerenoveerd, toen er een belangrijke voetbalstrijd was en ook tijdens met het altijd groots gevierde communiefeest.  

Goal! (foto: Anja van Eersel)

Met toestemming van de geportretteerden droeg zij eind vorig jaar een selectie van deze foto’s over aan het archief. De foto’s kleuren het verhaal van Pieter Tops in: gezellig met z’n allen voetbal kijken en juichen als “we” winnen. Maar natuurlijk ook de prinsen en prinsesjes die de Eerste Communie gaan doen. Een echte prinsessenkoets of een open limousine brengt het communicantje naar de kerk. Wat een pracht en praal. Zo vind je ze nergens in Tilburg!  

Trotse Tilburgers, trots op hun buurt. We zijn blij dat  ook deze beelden zijn opgenomen in onze fotodatabank. 

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag