H. Kindheidsoptochten Oosterhout jaren twintig

14
30-01-2019
  • Rijke Roomse Leven
  • Oosterhout
  • foto’s
  • foto
  • bedevaart
  • aanwinst
Kindheidsoptocht OosterhoutIn mei werd traditioneel vanuit Oosterhout naar Dorst en Den Hout op bedevaart gegaan en in september naar Vrachelen via de heilige Eik naar Den Hout. Voor kinderen werden speciale H. Kindheidsoptochten georganiseerd.  Kinderen  waren verkleed als apostel, herder, bruidje, engel of non. De meisjes droegen hun communiekleren. De opbrengst van de optocht kwam ten goede van de missie.
Dat alles speelde zich af voor de Tweede Wereldoorlog. Het aantal deelnemers voor de bedevaart nam  na 1945  sterk af.
 
Het moet  op een zondag in mei of september zijn geweest dat Maria Fick (1910-1981) deelnam aan de H. Kindheidsoptochten in Oosterhout. We schatten dat de foto's rond het jaar 1928 of 1929  zijn gemaakt.
Maria Fick bracht haar jeugd door in Oosterhout. In 1933  startte ze  als akela bij de Sint- Jansgroep te Oosterhout en in 1939 nam ze afscheid.
De Sint Jansgroep werd later in 1968  de Mbagagroep van de katholieke verkenners.

We hadden weinig  foto's  over de H. Kindheidsoptocht in Oosterhout en zijn blij dat we  met deze acht nieuwe fotootjes  van de familie Fick het verleden van Oosterhout kunnen documenteren. De familie Fick was een vooraanstaande familie in Oosterhout. In 2011 werd een familiereünie georganiseerd (link).  Maria Fick zou later trouwen met Jan  van der Pol (1906-1957).

Van  de  dochter uit  hun huwelijk ontvingen we de foto's cadeau.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag