Tilburgers in den vreemde: broers Van Riel in Afrika

10
19-11-2018
  • Afrika
  • witte-paters
  • Van Riel
  • Tilburg
  • Tanzania
  • missionarissen
  • Missie
  • aanwinst

Paters Sjef en Harry van RielOp de foto zijn de broers èn Witte Paters Sjef en Harrie van Riel te zien. Hun beider wieg stond in Tilburg en hun beider pad zou hen naar Afrika brengen. De missionarissen van de Witte Paters waren herkenbaar aan hun witte kleren met een rozenkrans om de hals.  De Witte Paters (Pères Blancs) waren vooral werkzaam in Centraal Afrika: Kongo, Tanzania en Burundi.

Hun vader Janus (1868-1946) was aannemer-timmerman in Tilburg en trouwde in 1895 met Koosje Broeders (1871-1940). Van de in totaal negen kinderen zouden twee zonen missionaris worden en een dochter kloosterzuster. Familieleden waren vaak trots op hun ingetreden broers en /of zusters. 

Harrie (1908-1987) was de jongere broer van Sjef. Henricus Petrus Johannes, roepnaam Harrie, werd in januari 1908 in Tilburg geboren. Na de lagere school vervolgde hij zijn opleiding bij het Sint Norbertus College te Heeswijk. In 1926 trad hij in bij de witte paters van Sint Charles te Boxtel en startte in 1931 zijn studie aan het Maison Carreé in Algerije. Algerije was toen een Franse kolonie. Zijn priesterwijding was op 19 juni 1936 in de kathedraal van Carthago in Tunesië. Zijn eerste post kreeg hij Tanzania, waar eerst de taal moest worden geleerd. De taal beheersen was een randvoorwaarde om de geloofsverkondiging succesvol te laten verlopen. Pas in 1936 kreeg hij een andere positie als kapelaan te Ngota. 
Na vele jaren in 1983 keerde hij terug naar Nederland, waar hij in huize Molenweide te Boxtel ging wonen. Hij overleed in december 1987 in Heeswijk.

Over zijn oudere broer Jos ook wel Sjef genoemd is veel minder bekend. Josephus Cornelis Maria werd geboren op 16 juni 1900, overleed in Esch op 2 april 1980. In  juni 1927 werd hij tot Witte Pater gewijd in de kathedraal Carthago.

Het Regionaal Archief Tilburg ontving diverse documenten en foto's van een familielid. Haar oma Marie Cecile Broeders was een zus van de moeder van de twee paters. Ze zijn opgenomen in nr.1667. 

Voor de samenstelling van de tekst voor deze blog is naast het archief ook gebruik gemaakt van de volgende uitgave: Serge Desouter, Alles in Afrika was mijn lief!... Missionarissen van Afrika (2002).Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag