Sierornament van het oude Tilburgse stadhuis

8
29-03-2018
  • stadhuis
  • aanwinst
  • Tilburg
Sierornament Stadhuis Nijverheid en HandelHet verhaal van het oude Tilburgse stadhuis is al vaak verteld. Het stadhuis werd bij de stadsvernieuwing in 1971 gesloopt. En zo oud was het gebouw toen nog niet. Het ontwerp was van de architect Hendrik van Tulder en werd in 1849 in gebruik genomen. Op oude foto's is vaak alleen het bordes te zien. Bij menig feestelijke aangelegenheid nam het gemeentebestuur hier plaats.

Maar bovenop het oude stadhuis stonden twee beelden Handel en Nijverheid, die daar in 1905 zijn geplaatst. De beelden zijn bewaard gebleven en gerestaureerd. Vanaf juli 2017 zijn de beelden te zien in de hal van het Regionaal Archief Tilburg. Daar staan ze tijdelijk in afwachting van de oplevering van het nieuwe stadskantoor. Het beeld Handel heeft een geldbuidel in haar hand en Nijverheid draagt een klassieke urn.
Foto met reconstructietekening ornament stadhuis Tilburg
Tussen de beelden stond een zinken sierornament, ook vervaardigd door Koninklijke Fabriek F.W. Braat N.V. uit Delft. Onlangs werden foto's ontdekt van het sierornament waarop het wapen van de stad Tilburg met de bekende torens zijn afgebeeld.

Een tot nu toe onbekende persoon reconstrueerde op een tekening hoe de beelden en het sierornament met cartouche op het stadhuis waren geplaatst.

De foto met de tekening werd onlangs gevonden in een nog niet ontsloten archief.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag