Nieuw: Tentoonstelling over Luc van Hoek bij Heemkundekring De Vier Heertganghen

12
02-09-2017
  • tentoonstelling
  • Luc van Hoek
  • Heemkundekring
  • Goirle
Jo Bedaux, Luc van Hoek, Frans van de Ven









Vanaf 3 september tot en met 15 oktober 2017 vindt bij de Heemkunde Kring Goirle een tentoonstelling plaats over het leven en werk van kunstenaar Luc van Hoek. Onze omgeving in Midden-Brabant is mooi verfraaid met diverse werken van Van Hoek (1910-1991). Geboren en getogen in Tilburg en studerend aan het Sint-Odulphuslyceum en de R.K.-Leergangen, leert Luc al vroeg zijn talenten op de terreinen van  kunsten en letteren te ontwikkelen. Onder andere  is hij verbonden aan het tijdschrift ‘Brabantia Nostra’ en schrijft diverse poëzieboeken.
Na de oorlog zal Luc zich definitief in Goirle vestigen, samen met vrouw Helena Sieben en gezin, in de nabijheid van zijn vriend architect Jos. Bedaux. Veel gebouwen van de architect zijn versierd met werk van Luc van Hoek. Een belangrijk moment in zijn leven is de weigering (in de oorlog) lid te worden van de Kultuurkamer, een instelling van de bezetter, waardoor hij in 1943 de wijk moet nemen naar Scherpenheuvel in België, de plaats waar zijn vrouw vandaan komt. Deze moedige keuze heeft zeker een rol gespeeld bij de toekenning van de erepenning van de gemeente Goirle in 1967.

Terug in Nederland zijn er opdrachten te over, met name voor de wederopbouw en restauratie, plus bij de inrichting van nieuwe instellingen voor zorg en onderwijs (dan veelal nog Kerkelijk gelieerd). Daartoe richt hij in Tilburg rond 1960 zijn eigen ‘Atelier voor Liturgische Kunst’ op, die tot het einde van de jaren ’60 een goedgevulde ordeportefeuille kent. In diverse kerken en kloosters in onze omgeving vinden we dan ook werken van Van Hoek terug, zoals de vier glas-in-loodramen in de kapel van verzorgingshuis De Guldenakker Goirle, het Maria-retabel en het grote glas-in-loodraam (aan de zijde van de Laarstraat) in de Korvelse kerk, een wandtapijt in de Margarita Mariakerk en diverse cibories en kelken op de parochielocaties. Van begin jaren '70 komen er meer opdrachten van particulieren en instellingen; werken voor de Kerk worden een zeldzaamheid. Het oeuvre is werkelijk omvangrijk te noemen en omvat vele uiteenlopende vormen van kunsten, zoals wandkleden, kazuifels, gewaden, muurreliëfs, schilderijen, glas-in-loodramen, grafisch werk, tekeningen, beelden in chamotte of beton, illustraties en poëzie. Ook verschillende boeken staan op zijn naam, zoals ‘De Roothoorn’, ‘Ridder Joris’ en ‘Grisaille’.

Op zaterdagmiddag 9 september zal er eveneens een fietstocht georganiseerd worden langs diverse buitenwerken. Voor de tentoonstelling zijn diverse werken uit het Museum voor Religieuze Kunsten te Uden ook tentoongesteld. De familie Van Hoek heeft eveneens werken beschikbaar gesteld. Ook zijn diverse kerken in het bisdom Den Bosch apart bezocht en gefotografeerd, en zullen dan eveneens te bewonderen zijn. Bij de tentoonstelling zal verder een uitgebreide brochure uitgebracht worden, welke bij de entreeprijs van € 2 inbegrepen is. Aandacht voor cultureel erfgoed is belangrijk, met name voor het behoud en beschermen ervan. Maar in de aandacht voor (religieuze) kunsten schuilt ook een catechetische kracht en duiding van de symboliek van de werken. Luc van Hoek neemt ons daarin mee en brengt op aansprekende (en tijdloze) wijze, in de vele prachtige beelden, ons geloof naar voren. Hij prikkelt en nodigt ons uit, om aldus verder te ontdekken en meer ingewijd te geraken in onze wortelen en identiteit.

Op de website van de Goirlese heemkundige kring treft u daarover meer informatie aan over de tentoonstelling: andere www.heemkundekring-goirle.nl.

Naam:                      Leven en Werk van Luc van Hoek
Wanneer:                 3 september - 15 oktober 2017
Waar:                       Heemerf De schutsboom, Nieuwe Rielseweg 41-43, Goirle
Openingstijden:        woensdag, zaterdag, zondag 13.00-16.00 uur

2 reacties

Reageren
  1. Yvonne | Apr 06, 2022
    Beste Hans,   Helaas hebben wij niet de expertise in huis om je een goed advies te kunnen geven. Je zou contact op kunnen nemen met: - Stadsarchief Rotterdam - RKD Den Haag - Heemkundekring Goirle   Veel succes met je onderzoek,   Yvonne Welings    
  2. Hans van Haaren | Apr 05, 2022
    Hallo mijn naam is Hans van Haaren ik ben in bezit van een doos met stukken van glas in lood ramen. Er lag een briefje bij daar staat schippers internaat westersingel Rdam en een overlijdings advertentie  Luc van Hoek op? Ik ben naar de oorspronkelijke maker, plaats, opzoek een foto zou fantastisch  zijn . Ik heb er een gerestaureerd,  het lijk wel een beetje zijn stijl! Willen  jullie  meekijken of ze van hem zijn en of een illustratie  van zijn werk is meer dan de 4 ramen die je kan vinden op internet.   Met vriendelijke groet Hans

    Reageren

    Contact en informatie
    sluit Hulp nodig?
    We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
    Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

    sluit Online op dit moment
    chatOnline -
    Stel een vraag