Nieuw: Archief Hinderwetvergunningen Hilvarenbeek 1932-1996

7
15-08-2017
  • Biest-Houtakker
  • aanwinst
  • milieuvergunningen
  • Hilvarenbeek
  • esbeek
  • hinderwetvergunningen
Esbeek Boerin melkt een koe


Nieuw: Archief Hinderwetvergunningen Hilvarenbeek 1932-1996
Alle archieven van de gemeente Hilvarenbeek zijn tot 1997 bij het Regionaal Archief Tilburg ondergebracht. Alle archieven, nee, een meter archief Hinderwetvergunningen 1932-1996 bleek nog bij het gemeentehuis in Hilvarenbeek te staan.
Maar vanaf vandaag kunt u ook dit archief bij het Regionaal Archief Tilburg raadplegen.

Onderzoek informatie
U vindt in de serie Hinderwetvergunningen vooral gegevens van bedrijven in Hilvarenbeek, Biest-Houtakker en Esbeek. De leerlooierij van de firma C. Mallens bijvoorbeeld en alle vee- en varkenshouderijen, maar ook benzinepompen.
De Hinderwet uit 1875 vormde de basis voor het afgeven van vergunningen ter voorkoming van hinder (denk aan het plaatsen van een stoommachine). Vanaf die tijd was er een vergunning vereist, af te geven door het gemeentebestuur. Op grond van die wet was het alleen met een Hinderwetvergunning toegestaan een bedrijf op te richten of uit te breiden. In die vergunning stonden voorschriften waarmee het gevaar, de schade en de hinder voor de omgeving van het bedrijf konden worden voorkomen of beperkt. De informatie van de Hinderwetvergunning aanvragen kan nuttig zijn bij diverse onderzoeken. Zo vindt u bijvoorbeeld informatie over de oprichting van bedrijven en fabrieken met de oppervlakte van het terrein, bedrijfsactiviteiten en gebruik van stoffen, voorzieningen, ligging van kabels en leidingen, kopieën van tekeningen, voorschriften ten aanzien van bodem en dergelijke. 
In maart 1993 werd de Hinderwet vervangen door de Wet Milieubeheer en vanaf die tijd worden de vergunningen milieuvergunningen genoemd.

Raadpleging

Wilt u weten welke bestanden het archief 1564 bevat, klik dan op deze link.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag