Aan tafel! was een groot succes

6
22-11-2016
  • publieksdag
  • recepten
  • evenement
  • aan tafel

Aan_tafel - fotografie Jan van Oevelen-klein
Op zaterdag 19 november kwamen de lekkerste geuren uit het archief, allemaal van recepten uit de 19e en 20e eeuw. Ca. 200 bezoekers kwamen af op het evenement Aan tafel! Regionaal Archief Tilburg organiseerde deze dag samen met Stadsmuseum Tilburg, (amateur-)koks en Guus Teurlings van Kookboekenwinkel 63°.

Fotor staandVijftien koks bereidden zich de afgelopen weken voor op deze dag. Zij kozen verschillende oude recepten uit kookboekjes uit de collectie van het archief en probeerden die van te voren uit. Op zaterdag 19 november waren de resultaten te proeven. Een greep uit de gerechten: Schmorbraten met een groentesaus, stokvispasty, schoenlapperstaart (van aardappel, appel en een mix daarvan), crème van haver, rooye kool heel gestoofd, nierkoekjes, kabinetspudding, hazepeper (zowel op oude als op moderne wijze klaargemaakt), philosoph, slemp, krentenbrood uit 1859, vleesbroodjes met ossentong en hutspot met groene erwten. Fotor aan tafel

Bezoekers begonnen met een soepje, gevolgd door een paar hoofdgerechtjes, vervolgens een pudding als toetje en als afsluiting een koekje en een taartje. Het was een drukte van belang bij de pannen, schalen, warmhoudplaatjes en puddingvormen. De koks en kokkinnen stonden bij hun gerechten om uitleg te geven. Prints van de gerechten kon je meenemen om het geproefde thuis na te maken. Binnenkort wordt er vast ergens een mokkataart gebakken! Aan_tafel(191116)006-klein

In de studiezaal was een expositie met menukaarten te bekijken en werd een beeld gegeven van luxueus gedekte tafels. Stadsmuseum Tilburg vroeg bezoekers met keukengerei te komen waar Tilburgse afbeeldingen op staan. Verschillende mensen kwamen met koektrommels, glazen, kruiken, die een duidelijke link hebben met Tilburg. Bijvoorbeeld omdat er een afbeelding van Willem II op staat of een markant gebouw uit de stad. Fotograaf Jan van Oevelen vereeuwigde deze objecten op de gevoelige plaat. Op de facebookpagina van Stadsmuseum Tilburg zijn de resultaten van deze fotoreeks te zien.

IMG_3907 aan tafel lezingOm meer inzicht te krijgen in oude kookboeken en oude gerechten luisterden bezoekers naar de lezing van Guur Teurlings. De smaak droop ervan af. Veel aandacht voor regionale en lokale gerechten en lekkernijen. Er werd volop nagedacht over typisch Tilburgse gerechten.

Verschillende bezoekers gaven aan volgend jaar wel weer een dergelijke dag te willen bezoeken. Concrete plannen hiervoor zijn er nog niet. Duidelijk is wel dat er veel interesse is voor oude gerechten en tafelcultuur uit voorgaande eeuwen. De organisatoren van de dag werken aan een digitaal magazine met foto’s en recepten van de dag. Binnenkort zal dit gepresenteerd worden via de websites van Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg.

20161119_aan tafel

20161119_150028 aan tafel

Foto's: Jan van Oevelen, Jaël Jonkman, Jojanneke van Zandwijk

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag