19 november: Aan tafel in het archief!

2
09-11-2016
  • publieksdag
  • lezing
  • evenement
  • recepten
  • aan tafel

AantafelPosterA3-page-001 (Werkkopie)Drink- en eetcultuur staan centraal op zaterdag 19 november tijdens een publieksdag van Stadsmuseum Tilburg en Regionaal Archief Tilburg. Tijdens het evenement Aan tafel! is er een proeverij van gerechten uit oude receptenboekjes, klaargemaakt door verschillende (amateur-)koks en kun je je Tilburgse tafelzilver en serviesgoed professioneel laten fotograferen. Ook luister je naar lezingen van Guus Teurlings van 63° kookboekenwinkel en kun je jouw herinneringen aan dat ene specifieke Tilburgse gerecht kwijt. Aan tafel! is te bezoeken van 13.00 tot 17.00 uur.

Serviesgoed en tafelgerei uit Tilburg
Tilburgs serviesgoed is schaars vertegenwoordigd in de collectie van Stadsmuseum Tilburg. Waar zijn de koektrommels met Peerke Donders, herdenkingsschalen van een vereniging die 100 jaar bestaat, mokken met de kruikenzeiker? Stadsmuseum Tilburg is nieuwsgierig naar wat er zoal is. Het museum nodigt Tilburgers uit om te komen met hun serviesgoed, glaswerk, bestek, koektrommels, dienbladen en overig tafelgerei dat een zichtbare link heeft met Tilburg of van Tilburgse makelij is. Producten uit de Tilburgse vormenfabriek (vormen voor chocolade en snoepgoed) passen hier ook in. Oud of nieuw, alles is welkom.
Jan van Oevelen fotografeert op 19 november al deze objecten op museale manier en noteert de eigenaar. De objecten zelf worden niet aan de collectie toegevoegd, de eigenaar neemt ze weer mee. De foto’s vormen aan het eind van de dag een verzameling die openbaar gedeeld wordt, en waar de eigenaar zelf eventuele gegevens bij kan plaatsen.

Proeverij
In de collectie van Regionaal Archief Tilburg duiken af en toe receptenboekjes op uit voorbije eeuwen. Onwillekeurig rijst dan de vraag: hoe smaken die gerechten? Om dat uit te zoeken ging het archief op zoek naar culinaire durfallen die niet terugdeinzen om een onbekend recept uit te proberen. Op 19 november proef je wat deze ‘retro-koks’ gemaakt hebben. Van je favoriete gerechten neem je de recepten mee naar huis. De recepten komen uit het register van een pastoorsmeid (Diessen, begin twintigste eeuw), brochures van Calvé Delft en Buisman, het receptenboekje uit de 19e eeuw van herbergierster Maria Donders van Vliet en een brochure uit 1914, ‘Goedkope en voedzame maaltijden’.

status 9 november 2016: er staan nog een paar recepten open, dus wil je je opgeven als 'retro-kok', dan kan dat nog! Ga naar de lijst van recepten.

Lezingen
Guus Teurlings van 63° kookboekenwinkel geeft om 14.00 en 16.00 uur een lezing over de culinaire geschiedenis van Brabant. Deze kookboekenspecialist kan vol vuur vertellen over de gerechten die in de afgelopen eeuwen werden gegeten. Hij neemt enkele kookboeken mee die gericht zijn op gerechten uit vervlogen tijden. Vanuit de nieuwsgierigheid naar Tilburgse recepten wordt de publieksdag Aan tafel! ook aangegrepen om herinneringen aan oude recepten te ‘vangen’.

Aan tafel! is gratis te bezoeken in het gebouw van Regionaal Archief Tilburg, Kazernehof 75 in Tilburg, van 13.00 tot 17.00 uur.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag