De bezigheden van het archief in 2015

2
30-12-2015
  • overzicht
  • terugkijken
  • terugblik
  • activiteiten
  • 2015
  • jaaroverzicht
IMG_17722015 was een druk jaar voor Regionaal Archief Tilburg, waarin veel activiteiten werden georganiseerd, burgemeesters en wethouders op bezoek kwamen, projecten werden gelanceerd, veel werd samengewerkt met allerlei partijen en waarin onze nieuwe website werd gepresenteerd en beoordeeld door onze bezoekers.
Hieronder een terugblik op dit bewogen jaar.

In januari werden we benaderd door de pers over Openbaarheidsdag. Het Nationaal Archief is met deze dag gekomen, waarna wij eigenlijk niet achter konden blijven. Voortaan maken wij op 5 januari bekend welke archieven vanaf die datum openbaar zijn geworden.

Nieuw vanaf 2015 was dat de Heemkundekring Tilborch ons gebouw gebruikt als hun 'honk'. De lezingen, bijeenkomsten en vergaderingen van de kring vinden plaats in de studiezaal of een andere ruimte bij ons.
Regionaal Archief Tilburg gaat de komende jaren actief op zoek naar  masterstudenten en promovendi die wetenschappelijk onderzoek willen doen in onze collectie. De eerste twee startten in 2015: Mark Vermeer en Stef Uijens. Beiden zijn ondertussen afgestudeerd met hoge cijfers.
Ook op digitaal vlak kwamen er veel nieuwe initiatieven bij zoals Geschiedenislokaal013, UdenhoutWiki, Udenhout op de Kaart en Geertruidenberg op de Kaart
. Er werd samengewerkt met de Bibliotheek Midden Brabant, waar we spreekuren hielden over stamboomonderzoek, of onderzoek in onze collectie. De vraag hiernaar was niet groot genoeg, dus na een proefperiode, is dat niet voortgezet.

We sloten aan bij een landelijk initiatief om brieven in de picture te zetten, HistoryPost. Iedere maand publiceerden we over mooie, bijzondere brieven. We werden genomineerd voor de Vrijwilligersorganisatieprijs! In juni was de bekendmaking van de winnaar. Helaas wonnen we niet de eerste prijs, maar de nominatie stemde ons al héél tevreden.
bezoek BaarleNassau 3_kleinIn 2015 kregen we veel bezoek vanuit de gemeenten van ons werkgebied en gingen we zelf ook op pad om in gesprek te gaan met burgemeesters, wethouders en DIV-medewerkers. We noemen hier de bezoeken vanuit Dongen, Drimmelen, Baarle-Nassau en Geertruidenberg.

Er werd een slag gemaakt qua digitalisering van archiefstukken. Zo kwamen bijvoorbeeld de adresboeken van Tilburg van 1865 tot 1967 digitaal beschikbaar. Daar gaan we komende jaren uiteraard mee door. We willen steeds meer digitaal beschikbaar stellen.
De deelnemers van de Charterbank gingen onverdroten voort met hun werk van het transcriberen van de oude teksten. Ze rondden het werk voor de grote verzameling Tilburgse charters af en startten met de charters van Loon op Zand en Hilvarenbeek. En hoera: een nieuwe bron krijgt dezelfde vorm van aandacht: de Tilburgse muurkranten! ook die zijn gedigitaliseerd en een groep deelnemers is in 2015 gestart met het toegankelijk maken van de vele teksten op de muurkranten.
Nog een nieuw project zag het licht: Twee eeuwen Tilburgse textielfabrieken. Circa 30 deelnemers inventariseren de ruim 400 textielfabrieken in de stad en beschrijven de geschiedenis.
Achter de schermen werkte vrijwilliger Elton Raven aan het opstellen van vele archieftoegangen. Dank Elton! Om alle vrijwilligers te danken voor hun inzet, maakten we in de zomer met zijn allen een leuk uitstapje naar de Brabant-Collectie.

Fontysstudenten Curse of the diamonds 5Met veel plezier werkten we mee aan The Curse of the Diamonds, een project van een groep Fontysstudenten. De start van hun project bestond uit een foto uit onze collectie.
Ook beleefden we veel plezier aan de Middeleeuwendag in november, die we koppelden aan lezingen van Stef Uijens en Mark Vermeer. Een paar weken later stroomde de studiezaal wederom vol, ditmaal voor het inloopspreekuur van de NGV - afdeling 's-Hertogenbosch en Tilburg. De verwachting was 15 bezoekers. Het werden er 80.

Prachtige aanwinsten kregen we binnen, zoals het archief van de Paulusabdij en een boekje van Stella van Dam. De lijst van alle aanwinsten is lang, bekijk 'm hier!
ganzenveerOok deden we twee vondsten zoals een rouwbrief uit 1612 en een ganzenveer die veel aandacht trok.

Héél erg in het oog springend was de overgang van de oude naar de nieuwe website. Maandenlang bestonden beiden websites naast elkaar en kon feedback op de nieuwe gegeven worden. Na onze definitieve overgang liep de landelijke tweejaarlijkse enquete onder archiefbezoekers. Voor ons qua timing niet het meest handig en dat zagen we terug in de uitslag. De 'eindscore' was veel lager dan andere jaren. We zijn meteen na gaan denken over verbeteringen en manieren om dat aan te pakken.

In 2016 hebben we dus werk aan de winkel! Plannen genoeg, en één van de belangrijkste is het verbeteren van de tevredenheid van onze (veelal digitale) bezoekers.

Alle medewerkers van het archief wensen al onze volgers, bezoekers, onderzoekers, vrijwilligers, vrienden en samenwerkingspartners een feestelijk uiteinde en een prachtig 2016.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag