Nieuwe glasnegatieven van Tilburg uit de jaren '30

0
16-06-2014
  • stadsarchief 's Hertogenbosch
  • Tilburg
  • glasnegatieven
  • Breda's Museum
  • aanwinst
Glasnegatieven in enveloppen

Een tijdje geleden belde conservator Pierre van der Pol van het Breda's Museum op met de vraag of we samen met het Stadsarchief 's-Hertogenbosch glasnegatieven wilden kopen. Deze negatieven werden bij het veilinghuis Bubb Kuyper te Haarlem aangeboden. In de te veilen partij bevonden zich afbeeldingen van Breda, 's-Hertogenbosch en Tilburg. We hoefden er niet lang over te denken; dat wilden we.
Pierre van der Pol ontzorgde ons door voor ons te bieden. Sinds deze week zijn de 79 glasnegatieven uit de periode 1930-1957 in ons bezit. De drager van een dergelijk negatief is letterlijk glas, ze zijn breekbaar.

De negatieven zitten nu nog in zakjes met een korte omschrijving van de inhoud en periode. En ook al zijn de negatieven kwetsbaar en kunnen we ze daardoor nog niet goed bestuderen, de foto's uit de jaren dertig zijn in een woord prachtig. Een korte indruk: de afgebroken molen in de Elzenstraat, het Burgers Dierenpark aan de Bredaseweg, cannonball Jan Pijnenburg in zijn glorietijd, de opening van het zwembad aan Ringbaan-Oost, het Atelier van de firma Janssen en co, te veel om op te noemen.

We zijn voornemens de negatieven komende tijd te digitaliseren en houden u op de hoogte van de resultaten.

Reageren

Contact en informatie
sluit Hulp nodig?
We helpen je graag van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 16:00 en van 19:00 tot 22:00 uur via chat.
Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag wel stellen via een e-mail naar info@regionaalarchieftilburg.nl.

sluit Online op dit moment
chatOnline -
Stel een vraag